Translate

петък, 8 септември 2017 г.

Безплатен скрининг на зрението за ученици ще проведе Болница „Тракия“



Дори детето да няма конкретни зрителни оплаквания, то може да има зрителен проблем, предупреждават офталмолозите

На 12 и 13 септември 2017 г. в специализирания очен кабинет на Болница „Тракия“ – Център ще се проведе безплатен скрининг на остротата на зрението при деца в ученическа възраст. Родителите, които желаят децата им да бъдат прегледани, могат да запишат час за преглед на телефон 0895582913 през всеки делничен ден от седмицата от 9 до 16 ч.
-Скринингът включва изследване на остротата на зрението на всяко око за виждане надалече. Целта е да се установи имали намаляване на зрението на едното око. Това е проблем, който може да съществува, дори детето да няма конкретни оплаквания. Когато едното око вижда по-слабо, детето несъзнателно компенсира зрителната картина чрез здравото си око. Така обаче съществува реална опасност проблемното око да стане „мързеливо“, посочва д-р Валентин Христозов, завеждащ Офталмологично отделение на Болница „Тракия“.
Такъв преглед е особено важно да се направи при първокласниците, защото окото се развива до 7-8 годишна възраст. Това е времето, в което зрителните проблеми могат да се коригират с най-добър резултат и пасивното око да развие нормалните си функции.
Когато проблемът бъде открит навреме, лекарят създава условия това око да се развива правилно чрез оптична корекция или по друг начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар