Translate

вторник, 26 септември 2017 г.

Да спасим Карадере



На 22-24 септември 2017 г. доброволци от гражданска инициатива „Да спасим Карадере“ почистиха местността около любимия си плаж. Над 30 участници се включиха във станалата вече традиционна инициатива. Изненада ги чистотата на района след края на активния сезон.
„Количеството изчистен боклук беше незначително, затова пък времето е чудесно – сякаш морето и брегът ни приветстваха“, сподели Люба Батембергска, координатор на групата. За три дни бяха събрани едва няколко чувала, което демонстрира повишената загриженост на хората, които отсядат там, за чистотата на природата.
„Да спасим Карадере“ е гражданска инициатива, в която участват хора от цялата страна, включително и жители на гр. Бяла и село Горица. Към неформалната инициатива за запазване на местността се присъединиха и граждани на чужди страни, както собственици на имоти в община Бяла. Неформалната група организира пролетни и есенни почиствания вече четири години. Преди 2 години групата постави информационни табла, на които се публикуват сведения за дюните на плажа, информация за защитените растителни видове в района и правила за отговорно къмпиране. Всички дейности по поддръжка на местността се извършват от доброволци със собствени средства.
Плажът Карадере е един от малкото съхранени без застрояване по Черноморието и се поддържа през целия сезон от посетителите на Карадере.

Няма коментари:

Публикуване на коментар