Translate

събота, 30 септември 2017 г.

782 души са получили здравна и социална грижа по проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“



Комплексното предоставяне на здравни и социални услуги да се превърне в дългосрочен приоритет, този ангажимент пое министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, след като посети Център „Домашни грижи“, гр. Враца.
Проектът „Домашни грижи за независим и достоен живот“ се изпълнява съвместно от Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Българския Червен кръст и Швейцарския Червен кръст. Той обхваща възрастни хора над 65 години, като 80% от бенефициентите на центровете са самотно живеещи.
Министър Петров се запозна на място с резултата от проекта, който се изпълнява от пет години и вече са създадени 4 центъра в Северозападна България - в Бяла Слатина, Оряхово, Криводол и Враца. Пациентите са 407 и за всеки един от тях  се грижи медицинска сестри и домашен помощник.
Здравният министър коментира, че в резултат от действието на проекта са намалели посещенията при личния лекар, намалели са и повикванията към Спешна помощ, а при 131 пациенти е постигнато значително подобряване на здравословното състояние, което показва, че проектът работи и резултатите са видими. По думите на проф. Петров този модел може да работи добре в страната, с оглед демографската структура на населението.
Министърът на здравеопазването и министърът на труда и социалната политика посетиха в дома ѝ 90-годишната Йорданка Хаджийска, която е един от пациентите на Център „Домашни грижи“, гр. Враца.
Всеки център „Домашни грижи“ обслужва между 100 и 110 пациента. От старта на проекта до днес, 782 души са получили здравна и социална грижа.
Проф. Петров поздрави изпълнителите на проекта, които по думите му, постигат изключителен резултат и осигуряват всеобхватност на социалната и здравната услуга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар