Translate

вторник, 29 август 2017 г.

МЗ с мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене




МЗ инициира разработване предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.
Първата работна среща ще се проведе на 30.08.2017 г. с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.
Зам. министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.
След приключване дейността на работната група и с оглед на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.
Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.
Припомняме, че опазването на общественото здраве, и в частност – детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020.

Няма коментари:

Публикуване на коментар