Translate

вторник, 15 август 2017 г.

Много от опаковките са твърде сложни за рециклиране



Британската асоциация за рециклиране призова производителите да преосмислят дизайна на опаковките на продуктите си. Оказва се, че поради сложността на изработката им, бутилките и цилиндрични кутии от чипс са някои от най-трудните за рециклиране опаковки.
Много от бутилките за напитки също са трудни за рециклиране, тъй като имат етикети, изработени от специфичен вид пластмаса. Други видове опаковки, не по-малко трудни за рециклиране са бутилките за почистващи спрейове, в чиято изработка са включени различни по вид пластмаси, както и тарелките за храна за подгряване в микровълнова печка, които са проблематични, защото черната пластмаса не е подходяща за рециклиране. Цилиндричните ктуии от чипс например представляват сериозно предизвикателство за рециклиране поради разнообразието от материали, използвани за направата им. В опаковката са включени метални елементи, пластмасови компоненти и фолио.
На другия край на скалата са опаковките, които се изработват от един и същ вид пластмаса и са лесни за рециклиране – например някои видове бутилки за безалкохолни напитки.
На база изводите от направения анализ, Британската асоциация за рециклиране отправи призив към всички производители да се фокусират повече върху последствията от дизайна на продуктите си и да подобрят и преосмислят начина на производство на опаковките.
В отговор на призива на асоциацията, редица компании изразиха силно възмущение. Някои отговориха с публични изявления, че опаковките им са необходими за гарантиране на качеството на продуктите. Разнообразните материали и структурата им са важни за предпазването на храните от замърсявания от околната среда и запазването на свежия им вид.

Няма коментари:

Публикуване на коментар