Translate

сряда, 30 август 2017 г.

Бирата е предпочитаната напитка от все повече българи



Българите стават все по-големи любители на бирата, сочат резултатите от последното национално представително проучване на агенция „Ипсос България“, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите в България (СПБ).
Изследването показва, че средната честота на консумация на пиво през лятото на тази година е 9,4 пъти в месеца, което е почти колкото най-високите нива на честота на потребление от 2011 и 2012 г. Бирата остава и най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода и силно се доближава до честотата на консумация на безалкохолните напитки, която е 9,8 пъти месечно.
2 808 000 милиона пълнолетни българи или 57% от населението между 18-69 години твърдят, че през лятото пият бира поне веднъж седмично, а други 14 на сто - веднъж месечно. 22% пък декларират, че въобще не консумират бира.
От СПБ са категорични, че тази статистика не е необичайна за летните месеци, тъй като в този период се реализират около 60% от годишните продажби на бира в страната. 
 „Топлото и слънчево време е съществен фактор за повишаване на консумацията на пиво.
Спецификата на продукта като нискоалкохолна напитка, с около 90% съдържание на вода в комбинация с хранителни вещества и минерални компоненти, подпомага рехидратацията на организма в горещите дни. Според редица изследвания и цитирайки международни и български учени, следва да отбележим, че умерената консумация на бира възстановява водния и електролитен баланс на човешкото тяло, което допринася по-лесно да се справяме с летните жеги,“ коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на сдружението.
Най-запалените потребители на пенливата напитка у нас са сред групата на възраст между 30 и 39 години, следвани от тези между 20 и 29. За трето поредно лято най-активни са биролюбителите в Монтана, където честотата на потребление на пиво достига до 14,2 пъти месечно, следвани от плевенчани, които пият бира  11,8 пъти в месеца и Русе - 11,2.
Мъжете традиционно пият бира по-често от жените. През лятото господата посягат към кехлибарената напитка средно 14 пъти на месец, а дамите 5. Отново Монтана е регионът, в който представителките на нежния пол най-често предпочитат да пият бира – почти 10 пъти в месеца. Следват ги жените в Бургас и София, които консумират пиво 6 пъти месечно. Най-активните почитателки на пенливата напитка са младите дами във възрастта от 20 до 29 години, а най-рядко пият бира жените между 50 до 59 г.
Резултатите от национално представителното изследване показват, че всеки трети българин счита, че при умерена консумация  бирата е част от „здравословния начин на живот“.  Убедените в това са 36 на сто от анкетираните, а сред активните консуматори, които пият бира поне веднъж седмично, процентът дори нараства на 48.
38 на сто от всички респонденти и 62% от активните консуматори твърдят, че бирата е „подходящото за тях питие“, което се свързва с все по-добрата информираност
на потребителите за пивото като натурален и относително нискокалоричен и ниско алкохолен продукт. Делът на убедените в това се покачва през последните две години и заради доброволния ангажимент на пивоварните компании да предоставят на потребителите хранителна информация за категорията, включително – енергийна стойност, която средно е 43 кcal за светлата бира, а  за безалкохолната – 23 кcal.
От Съюза на пивоварите  обещават, че до края на месец септември енергийната стойност ще бъде изписвана на 90% от етикетите на произвежданите от членовете на сдружението марки бира. На всички етикети пък пивоварите у нас, отново на доброволен принцип, посочват и съставките на всяка бира.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар