Translate

четвъртък, 31 август 2017 г.

Поли Паскова, група Епизод и фолклорни ансамбли ще участват в Общобългарския събор в Украйна



Родолюбци от цял свят правят дарения за доизграждане на Мемориалния комплекс на Кубрат в Полтава

Фолклорната звезда Поли Паскова и най-родолюбивата рокбанда - "Епизод", ще бъдат изненадата в програмата на Общобългарския събор, който ще се състои на 16 и 17 септември край могилата на великия ни държавник Кубрат в днешна Украйна, с. Малая Перещепина.
Съборът, подкрепен от Държавната агенция за Българите в чужбина, ще бъде представен от председателя на комитета Румен Спасов и заместник-председателите Делян Дамяновски - председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов - председател на Отечествен съюз, Ивелин Михайлов от фондация Въздигане, подкрепил и паметника на Алцек в Италия, депутатът Красимир Богданов и журналистката и ПР Патриция Кирилова, председател на сдружение за опазване на културно-историческото наследство - Велика БОЛГАРИА.
"Искаме да направим гроба на кан Кубрат свещено място за всеки един българин и всеки българин поне веднъж в живота си да отиде и да се поклони там. Всеки българин, който присъства на събора, да получи свидетелство за поклонничество.
", съобщи на пресконференция Делян Дамяновски, зам.-председател на Международния организационен комитет и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България.
"Днес ние се нуждаем от обединителен фактор, който да ни сплоти и да помним, че ние сме една от най-старите и най-древните народности и държави в Европа. Съборът Към завета на Кубрат може да се превърне в такъв фактор", заяви Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз.
Съборът ще тече два дни, с богата фолклорна и артистична програма. Очакват се българи от цял свят, както и наши преселници в Украина и Молдова, т.нар. Бесарабски и Таврийски българи, чуваши, волжки и други да присъстват на събитието.
Председателят на фондация "Въздигане" - Ивелин Михайлов, подпомогнал и паметника на Алцек в Италия, се ангажира до една година паметникът на Кубрат и синовете му да бъда изграден в Мемориалния комплекс.
Най-добрият български боксьор и претендент за световната титла - Кубрат Пулев, ще бъде лице на събора.
По време на пресконференцията стана ясно, че изследователят на български руни и древна писменост Мила Салахи вече е разчела символите от пръстените на Кубрат, които показват доста неизвестни факти за него и синовете му. Както и царската му титла, заедно с ролята му за християнизирането на Стара Велика България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар