Translate

четвъртък, 31 август 2017 г.

Д-р Мирослав Ненков:Няма лимит за финансирането на инвитро процедурите, не за броя на опитите



На пресконференция зам. здравният министър д-р Мирослав Ненков каза:
-Премиерът навсякъде говори само за финансиране. Не за брой опити или брой инвитро процедури. Би било нечовешко която и да е институция да принуждава жени, които не могат да имат по биологичен път деца, да им бъдат стимулирани яйчниците по 5000 пъти.
Става въпрос за безлимитно финансиране т. е. броят желаещи да получат този тип помощ е безлимитен, а не броят опити на една жена да има по медицински път дете. Това всъщност е част и от политиката на това правителство за стимулиране по този медицински начин на раждаемостта.
Всяка пациентка, която кандидатства и е одобрена да мине по процедурата в Центъра по асистирана репродукция (ЦАР), всъщност ще получи осем шанса да има дете - четири трансфера на замразени ембриони и четири на свежи, за което ще плати държавата.
С безлимитността на финансирането ще постигнем два ефекта – първо ще може повече двойки да се възползват от тази процедура с обществени средства и второ – значително ще се скъси периодът на изчакване от година на два до три месеца.
Така, макар с всеки следващ опит да пада шансът на жената да забременее, все пак се дава възможност за още ембрионални трансфери. 4-те трансфера на размразни ембриони, според водещи експерти по асистирана репродукция, е допустимият брой опити, при които жената има шанс да забременее. Повече процедури не биха били оправдани, защото шанс за успех вече няма да съществува.
Със сигурност ще се опитаме да подобрим контрола върху разходването на обществени средства, не само по отношение на броя процедури, но и на качеството. Предстои да бъде изработен и стандартът по асистирана репродукция.
Жените, които желаят да се възползват от допълнителните инвитро процедури, финансирани от държавата, ще могат да кандидатстват за тях още преди края на годината.
Стремежът на МЗ, в изпълнение на правителствената политика за справяне с демографската криза, е максимално да улесни всички двойки с репродуктивни проблеми в опитите им за преодоляване на безплодието.

------
Държавата ще трябва да осигури близо 2,25 млн. лв. за допълнителния опит по асистирана репродукция това показват разчетите на МЗ. Сумата покрива прогнозен брой от 450 процедури годишно, за всяка една от които се отпускат до 5 000 лева. Трансферите на замразени ембриони пък ще бъдат финансирани с още 500 000 лв., достатъчни за приблизително 1 000 опита, колкото са криоконсервираните ембриони през 2016-а, по данни на ЦАР. Лечебните заведения и инвитро клиниките декларират, че всеки един ембриотрансфер струва по 500 лева. Макар цената да е доста по-ниска обаче, и успеваемостта при размразените ембриони е значително по-малка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар