Translate

вторник, 15 август 2017 г.

Светкавична тромболиза спасява пациенти с инсулт в Болница „Тракия“



На всеки 30 минути в света един пациент с инсулт умира или се инвалидизира трайно, защото е бил лекуван в неподходяща болница. Данните са на европейската организация „Angels“, чиято цел е до май 2019 г. да обедини 1500 болници в Европа, в които да се прилагат най-високите световни стандарти за лечение на инсулти.
Една от тези 1500 европейски болници ще бъде и Болница „Тракия“, чието Неврологично отделение е единственото в регион Стара Загора, в което лечението с тромболиза се прилага вече трета година. От създаването му през 2014 година Неврологично отделение на Болница „Тракия“ разполага с Интензивен сектор, оборудван с най-съвременни перфузори и монитори. Невролозите от отделението са на разположение 24 часа в денонощието. Поддържа се в постоянна наличност необходимия за извършването на тромболиза тъканен активатор на плазминогена, „Актелизе“.  Процедурата и лечението се покриват изцяло от НЗОК.
За тези 3 години обаче едва 4-ма пациенти с инсулт са били лекувани по този модерен метод. Причините са две – твърде закъсняло довеждане на пациента в болницата или транспортирането му в лечебно заведение, в което тробмолиза не се извършва.
Масова практика сред българите е, когато получат инсулт, да стоят вкъщи и да чакат „да им мине“. Първите признаци за появата на инсулт са необичайна слабост, изтръпване на крайник, изкривяване на устата, затруднения в говора. Пациентите трябва да знаят, че инсулта е спешно състояние и трябва в първия момент, в който забележат тези признаци, да се обадят на тел. 112 и да бъдат транспортирани с линейка или собствен транспорт до болница, в която могат да приложат най-правилното и съвременно лечение, коментира д-р Елена Каранджулова, невролог в Болница „Тракия“.
„Имаме перфектна организация по отношение на прилагането на тромболиза, ако пациентът бъде транспортиран до Спешно приемно отделение на Болница „Тракия“-Парк в рамките на първите 3 часа от получаване на инсулта. Нуждаем се от референтно време между 30 минути и 1 час, за да диагностицираме състоянието на пациента, да му се направят нужните кръвни изследвания и скенер. Така до 4 часа и половина от появата на заболяването имаме възможност да включим пациентите в режим на тромболиза, наблюдавайки състоянието им чрез контролни монитори“, подчертава началникът на Неврологично отделение д-р Стоян Лекушев.
Модерното лечение се прилага само при пациенти, които са получили така наречения исхемичен инсулт – когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд. Активното вещество започва да действа веднага за разграждане на тромба и отпушване на кръвоносния съд. Показанията на пациента обикновено се подобряват още в рамките на първия час.
Не всеки пациент с инсулт е подходящ за извръшване на тромболиза. Пациентът не трябва да е имал друго кървене, например от язва, през последните 3 месеца. Не трябва да е преживявал във времето друг инсулт. Ако поддържа много високо кръвно налягане, над 180/100, тробмолиза може да се извърши само след овладяването му. Пациентът не трябва да е преживявал сериозни травми през последните 3 месеца, както и да не е бил на антикоагулантна терапия. Затова единствено лекарите мога да преценят в кой конкретен случай е подходящо прилагането на тромболиза.
За съжаление случаите на исхемичен мозъчен инсулт все повече „се подмладяват“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар