Translate

вторник, 29 август 2017 г.

В 90% от случаите на простудни заболявания болните имат респираторни симптоми


Проф. Диана Попова, специалист по УНГ в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, председател на Асоциацията на лекарите по оториноларингология, при представяне на бранда Vicks подчерта:
-Непрекъснато ни атакуват над 200 вида вируса, а най-често срещаните през есенно-зимния сезон са адено-, корона- риновирусите и парагрипните вируси. Само риновирусите имат над 10 щама, които са отговорни за 30-50% от простудните заболявания. Простудните заболявания и грипът се характеризират с комбинирани симптоми, класифицират се като възпаления на респираторния тракт и могат да варират в клиничните си прояви. Тъй като грипните вируси са много „по-агресивни“ за пациента от вирусите на простуда, те изискват по-мощна реакция на имунната система. Над 85 % от вирусните заболявания са придружени със запушване на носа. Много важно е да предпазим носа, защото той е отворена врата към вирусите. Носът е свързан и с ушите. Основната му функция е дихателната. Но има и защитна - филтрира, затопли и овлажни въздуха, който вдишваме. Резнаторната му функция и околоносните кухини са отговорни за формирането на човешкия глас и тембъра му. Когато вирусите попаднат в носната кухина, започват масово да се размножават и ние усещаме симптомите на борбата на организма с тях. Общите симптоми са треска, мускулни болки, главоболие, умора, отпадналост. Локалните симптоми са кихане обилна секреция (ринореа), запушен нос, кашлица, възпалено гърло. Ето защо вирусните инфекции не бива се подценяват и навреме трябва да вземат адекватни мерки за лечение. Точните медикаменти предпазват от последващи усложнения, тъй като зад баналните вируси дебнат бактерии и гъбички, които могат да създадат много проблеми. Възрастните обикновено изкарва между две и пет простудни заболявания годишно, докато децата боледуват над 10 пъти. През есента и зимата хората се събират на закрито, където вирусите се предават по-лесно и по-бързо от човек на човек. Препоръчително е често проветряване на помещенията , дори и в най-студеното време. 10% от хората бива застигнати от грипни вируси. Не бива да забравяме, че грипът може да бъде и живото застрашаващо състояние, заради усложнения като пневмония.
Проучване показва, че хора, които спят по-малко от 7 часа са 3 пъти по-застрашени да заболеят от простудни заболявания. Общото заразяване е 2-3 дни преди проявата на симптомите и човек остава заразен до момента на пълното им отшумяване обикновено до 14 дни. Но ако температурата не отпадне до 3 ден, а болките не отшумят най-късно до 5 ден медицинската помощ става наложителна и задължителна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар