Translate

вторник, 1 август 2017 г.

Вече 7 месеца тече подготовката за обединителния събор на българите край могилата на великия български държавник Кубрат в днешна Украйна



Делян Дамяновски, ИД на Асоциацията на председателите на общински съвети в България: Над 50 общини подкрепиха обединителния събор на българите "Към Завета - Кубрат 2017"
Зам.-председателят на Международния организационен комитет за подготовка на отбелязването на Всебългарския събор „Към Завета – Кубрат 105“ и изпълнителен директор на асоциацията на председателите на общински съвети в Република България Делян Дамяновски е доказал своето родолюбие с постоянните инициативи в подкрепа на българите в Западните покрайнини и в Албания.
Делян Дамяновски е роден на 27 март 1954 г. в Мездра. Има висше образование - машинен инженер. Четири мандата е бил общински съветник, три мандата - председател на ОбС в Мездра. Член е на Управителния съвет и изп. директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България (НАПОС).
Той е сред най-активните българи, подкрепили обединителния събор, който ще отбележи 105-годишнина от откриването на гроба на създателя на българската държава цар Кубрат край украинското село Малая Перешчепина, Полтавска област. Срещата на българите по света ще се състои на 16 и 17 септември 2017 г. в Малая Перешчепина.
Международният организационен комитет започна дарителска кампания за набиране на средства както за подготовката на събора, така и за изграждане на мемориал на Кубрат край Малая Перешчепина. През 2001 г. на мястото, където е открита гробницата, български общности в Украйна издигат стена с надпис, по-късно е направена и каменна алея до там. Проектът за мемориала предвижда изграждането на арка със знак като пръстена на българския държавник, а в началото на алеята - паметник на Кубрат и неговите пет сина. Подготовката за общобългарския събор и изграждането на мемориала получи пълна подкрепа от украинските власти в Полтавска област, Новосанжарски район и село Малая Перешчепина.
Дарителската кампания е подкрепена от над 50 български общини. Международният организационен комитет призова политическите партии и българските общности в чужбина също да подкрепят мащабната инициатива. За набиране на средства са подготвени специални картички като дарителски свидетелства, всяка от които струва 10 лева. Открита е и набирателна банкова сметка.
Традиционното отбелязване на това важно за всички българи историческо събитие се очаква да събере над 3000 родолюбиви българи от цял свят.
-Г-н Дамяновски, завърнахте се от посещение в Украйна, където проведохте срещи с местната администрация по повод събора и изграждането на мемориала. Какви са резултатите?
Искам да подчертая, че резултатите са изключително положителни. Навсякъде получихме радушен прием и пълно съдействие за провеждането на Всебългарския събор и изграждането на Мемориала на Кан Кубрат. Срещнахме се с кмета на с. Малая Першчепина, кмета на Район Нови Санжар и с Областния Губернатор на Полтава. Те изразиха своята категорична подкрепа за това родолюбиво за българите събитие.
-Какви са отзивите на бесарабските българи в Украйна?
Бесарабските българи очакват провеждането на събора и се готвят за участие в него.
-Какви въпроси имаха българите в Украйна към Вас?
Въпросите, които имаха българите в Украйна към нас са същите, каквито имат всички българи извън границите на страната ни, а именно: голямата бюрокрация при получаване на българско гражданство. Също така поставиха въпроса за изучването на майчиния език в тамошните училища и естествена подкрепа на българската държава за тях.
-В социалните мрежи имаше запитвания по повод пътуването до Украина дали не е опасно там, във връзка с медийните репортажи за насилие и агресия. Има ли такава опасност?
Мога категорично да заявя, че напрежението в Донбас е много далече от Полтава. И в Киев, и в Полтава е напълно спокойно и безопасно.
-Кои български институции подкрепят инициативата?
Инициативата се подкрепи от Държавната агенция за българите в чужбина и от много български общини.
-Има ли институции, които все още не дават отговор на искането на комитета за подкрепа?
МОК изпрати писма до лидерите на всички политически партии в България за подкрепа на провждането на Всебългарския събор и изграждането на Мемориала на Кан Кубрат. За момента единствено Волен Сидеров дари лични средства за това родолюбиво дело. Очакваме, че и останалите политически лидери в България ще дадат своя принос за построяването Мемориала на Кан Кубрат и провеждането на Всебългарския събор. Ние очакваме подкрепа и от всички български институции, които смятат, че са патриотично настроени.
-Оценяват ли според Вас българите значимостта на идеята за такъв събор и мемориал?
Много българи оценяват значимостта на идеята за такъв събор и Мемориал. Интересът е видим и аз съм убеден, че с годините той ще нараства все повече и повече.
-Кои водещи личности в България имат покана за участие в събора и как реагират на това събитие?
Предстои МОК да изпрати покани за участие в събора към българските държавни институции. Към момента не мога да отговоря как те ще реагират на тази покана.
-Средствата не са непосилни нито за партиите, нито за бизнеса в България. Обнадежден ли сте, че идеята ще бъде подкрепена и защо?
Да. Средствата не са непосилни нито за партиите, нито за бизнеса в България. За съжаление Ви казах как реагираха политическите партии. Отправили сме покани към бизнеса и ще видим как ще реагират, но аз лично съм обнадежден, че с времето, стъпка по стъпка, Мемориалният комплекс ще бъде изграден.
-Общините първи се включиха в кампанията, благодарение на Вашата активност. Има ли още хора и организации, на които искате да благодарите?
Аз искам да благодаря на онези български общини, които към момента дариха средства за изграждането на Мемориала и провеждането на Всебългарския събор, като се надявам да не остане българска община, която не се е включила в това родолюбиво дело. Освен това искам да благодаря на многото обикновени граждани, които се включиха в дарителската акция чрез закупуване на специално за това отпечатените картички.
-Какво е посланието Ви към всички българи, които все още не са решили дали да се присъединят към събора?
Без колебание ще призова всички българи да се включат в дарителската акция, както и лично с присъствието си във Всебългарския събор. Нека на гроба на Кан Кубрат се съберат неговите потомци от цял свят и да почетем онзи, който създаде Стара Велика България.

Патриция Кирилова

Няма коментари:

Публикуване на коментар