Translate

вторник, 25 юли 2017 г.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО: Най-голямата бариера пред елиминацията на хепатит C в България, в момента, е липсата на скрининг



На 28 юли 2017 г., както всяка година, се отбелязва Световният ден за борба с хепатита. НСБХ „Хепасист“ ще проведе кампания, с която ще се включи в мащабната инициатива, като тя ще бъде съобразена с глобалните цели и послания, които Световният хепатитен алианс разпространява сред своите организации членки.


Акцент тази година е поставен върху диагностиката, с фокус върху възрастова група 40+, като рискови от гледна точка претърпели кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г. Именно затова ще се проведат скринингови акции сред служители в предприятия, като първата локация е завод „Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България“, където изследванията ще се състоят на 25 и 26 юли 2017 г. Допълнително, на 28 юли, ще се проведе информационна акция на територията на сградата на Народното събрание, която цели да привлече подкрепата на народните представители към световната кампания, която ще продължи и през есента в предприятия в София и страната.
През тази година особен акцент ще бъде поставен върху еволюцията в лечението на хепатита и възможностите за елиминиране на Хепатит С. Вниманието ще бъде насочено и върху най-значимия понастроящем проблем, а именно – липсата на скринингова програма, съобщи  председателят на НПО.


Няма коментари:

Публикуване на коментар