Translate

вторник, 25 юли 2017 г.

Министър на здравеопазването проф. Николай Петров: До края на годината ще предложим унифицирана стратегия за мениджмънт на лечебните заведения



Проф. Петров и зам. министрите на здравеопазването дискутираха с вицепремиера Валери Симеонов, зам.-министъра на МТСП Султанка Петрова и народни представители от ПГ на „Обединени патриоти“ аспекти от управленската програма на правителството в сектор „Здравеопазване“.
Акценти бяха поставени върху засилване на профилактиката като условие за по-добро здраве и качество на живот, разширяване обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скрингови изследвания, ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични заболявания, създаване на интегриран подход за намаляване употребата на наркотични вещества, осигуряване на финансова стабилност на здравната система, електронно здравеопазване и др.
Проф. Петров конкретизира, че по отношение на профилактиката ще предложат на „Обединени патриоти“ при формиране бюджета на МЗ за следващата година да подкрепят програми за профилактика на онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания, тъй като те имат най-съществен принос за увеличаване на показателите и инвалидизация и смъртност.
Относно агресията спрямо медици – подготвяме указания към директорите на болници да прегледат териториалните си структури и да дефинират местата, които биха представлявали конфликти точки. Видеонаблюдение, оборудване на мобилните екипи с GPS, паник-бутони, с директна вербална връзка с охранителна фирма или полиция ще бъдат осигурени, заяви той.
Електронното здравеопазване е вменено на МЗ като задача от правителството и до 2 години българските граждани ще могат да се възползват от него, стана ясно от думите на здравния министър. Той посочи още, че до края на годината екипът му ще предложи унифицирана стратегия за мениджмънт на лечебните заведения, като амбицията е още през октомври да се стартира пилотно в няколко болници.
На срещата беше обсъден и напредъкът по реформиране системата за трудоспособност, като проф. Петров увери, че ресорното министерство вече има 80-процентова готовност с текстовете за медицинската експертиза, а това, като се отчете и доброто темпо на работа на МТСП, предполага в края на септември да има окончателни законодателните предложения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар