Translate

вторник, 25 юли 2017 г.

Повече жени даряват, но мъжете дават повече



Според проучване във Великобритания, цитирано от Darik News, oколо 66 на сто от жените и 49 на сто от мъжете дават пари за благотворителност на работното си място. В англоезичния свят дарителството директно от заплатата е много популярно.
У нас Фондация BCause (В помощ на благотворителността) въведе т.нар. дарителство по ведомост през 2001 г. Програмата се радва на подкрепата на повече от 40 работодатели. Годишните дарения по ведомост са близо 500 000 лева за повече от 50 каузи.
Ползата от механизма за дарителство по ведомост е, че десетки организации получават от BCause финансиране, резултат от месечните дарения на десетки, понякога стотици хора. Даритеството по ведомост за тях означава редовни и прогнозируеми приходи, с които те могат да планират основните си дейности.
И у нас като по света, сред дарителите по ведомост жените са повече от мъжете - 53% срещу 47%. С навлизане в кариерата и натрупване на социален опит, дарителите се увеличават - те са най-малко в групата на до 25-годишните, едва 2%.
Трябва да признаем обаче, че най-големите ежемесечени дарения се правят от мъже. Световният дарителски индекс на КАФ от 2016 година регистрира същата тенденция - когато става дума за даряване на пари, жените са по-щедри, макар и с малка разлика. В развитите икономики съотношението е 46% жени към 40% мъже. В страните в преход дяловете са по-ниски и почти изравнени - 27-28%. Затова пък в много страни мъжете са значително по-склонни от жените да се занимават с доброволческа дейност или да помагат на непознат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар