Translate

вторник, 25 юли 2017 г.

Екипът на доц. Иво Петров в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център спаси пациент с 30 см разкъсване на аортата



Дисекацията на аортата се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на съда.Това е спешно състояние, чиято навременна диагноза и ме е от изключителна важност за спасяването на живота на пациента.
40-год. мъж пристига по спешност от Плевен и екипът на водещия инвазивен кардиолог у нас доц. Иво Петров предприема двучасова животоспасяваща интервенция. Той и д-р Зоран Станков поставят два последователни стента, за да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина и по този начин животът на пациента е спасен. Подобна интервенция при такъв тип дисекация, засягащи дяловете на аортата, отговорни за кръвоснабдяването на мозъка, се провежда за първи път у нас.
„Болният беше в критично състояние поради опасността от голяма кръвозагуба от основния съд, но и заради запушване в посока дясна бедрена артерия, довело до некроза на крака. Огромното предизвикателство и иновативността бе в преминаването и стентирането на аортната дъга. Дисекацията беше тип А. При тези случаи е почти невъзможно пациентите да бъдат лекувани с методите на интервенционалната кардиология и в световната практика успешните случаи са единици“, обяснява доц.  Петров.
Процедурата преминава успешно, а възстановителният период е без усложнения. Кръвоснабдяването на крака е възстановено в следствие на отпушването на илиачната артерия и е избегнат рискът от загуба на крайника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар