Translate

вторник, 25 юли 2017 г.

Академията за мода посвети специална вечер на великия италиански дизайнер дизайнер Джани Версаче по повод 20 години от неговото убийство



На специалното събитие, посветено на великия творец, проф. Любомир Стойков представи дизайнера с мултимедийна презентация и впечатляваща лекция. Професорът разказа за срещата си със Санто Версаче, както и за своя телевизионен репортаж, правен през лятото на 1997 година от мястото на трагичното събитие в Маями само дни след покушението.
„Изкуството на Джани Версаче не може да бъде разбрано, ако не се вземат предвид както перфектността и виртуозността на изпълнението му, така и богатството, и разкошът на неговия стил. Във времената на минимализма и на студения шик той смело твори в духа на Соня Делоне и Емилио Пучи. Бароковата доза красота и елегантност на неговото изкуство го привилегирова като дизайнер на лукса, цветовото пиршество и несвенливия сексапил. Неговата еротика, подобно на еротиката в древността, е жизнена и витална като самия живот, защото тя черпи своята сила и от историята, съзнавайки, че без нея истинската красота е невъзможна. Джани Версаче завинаги остава дизайнерът на цветовете, пъстрите принтове и младежката разкрепостеност," коментира проф. Стойков.
Г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт, лично уважи вечерта, посветена на гениалния италиански дизайнер и произнесе слово, в което сподели: „Джани Версаче, който е известен в целия свят, не е само мода, но и начин да изживееш съвремието. Версаче къса с традициите и носи иновация в традицията. Особено благодарна съм на проф. Стойков за инициативата му да организира тази вечер  в памет на Джани Версаче и в качеството си на педседател на Академията за мода да даде възможност на своите студенти да изразят усещането и отношението си към Джани Версаче. Имам  честта да познавам и ценя проф. Стойков като един голям познавач на модата и съм благодарна за това, че дава възможност на толкова млади хора не само да се докоснат до света на модата, но и да реализират своите идеи.“
В качеството си на ценител, естет и поклонник на стила на големия италиански дизайнер, бизнес дамата Йордана Димитрова – "Мисис България 2012", сподели в емоционално изказване как е открила за себе си изкушението, наречено „Версаче“. Тя самата беше облечена изцяло в дрес код „Версаче“ и дефилира, показвайки своя избор и стил, съобразен с духа и атмосферата на събитието.
Официални гости на вечерта, посветена на Джани Версаче, бяха: Радина Маджид, Виктория Гешева,  носителите на Златна игла на Академията за мода – София Борисова с дъщеря си Доротея, Мариела Гемишева и Мерлин Арно, както и Антония Първанова Диана Дафова, Ваня Тошева, Мая Косева, Гери Дончева, Мадлена Иванова, д-р Ходор Факих, Павел Цветков и др.
Годишнината от смъртта на великия маестро на италианския стил вдъхнови емблематичния ни художник Ставри Калинов да пресъздаде и персонално да визуализира четири образа на Джани Версаче с помощта на своята уникална техника – вакумирано стъкло, които бяха изложени на централно място вечерта.
Авторски творби, вдъхновени от изкуството на Джани Версаче, показаха известни български дизайнери и студенти по мода на проф. Любомир Стойков от Националната художествена академия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар