Translate

вторник, 25 юли 2017 г.

Биографичният том "Моят Радой" излиза в навечерието на 13-годишнината от кончината на сатирика - 21 юли



Сатирикът, поетът, драматургът и сценаристът, артистът и певецът, мъжът, бащата, приятелят -човекът, чието значение като уникален факт в нашата история ще расте с годините... Това е Радой Ралин – героят на новата книга на Недялко Йорданов „Моят Радой“, която излезе от печат в навечерието на 13-годишнината от кончината на известния творец, който си отиде на 21 юли 2004 г.
Книгата е съкровена изповед за едно голямо и истинско мъжко приятелство, разказ за живота на двамата обичани творци, за литературата и театъра и за политическата и социалната действителност у нас през втората половина на ХХ век – откакто датира тяхната дружба, непрекъсната сякаш и от смъртта.
В „Моят Радой“ са включени много снимки от личния архив на Недялко Йорданов; откъси от личния му дневник; факсимилета на писма, които е получавал от Радой; статии от вестници; спомени за моменти на лични изпитания, преодолявани заедно, за професионални предизвикателства, които са свързвали двамата таланти, за литературните им и театрални срещи.
Смешни и забавни, трогателни и тъжни спомените на автора вълнуват със своята искреност и голяма човешка обич. В любопитните случки се намесват имената на още известни личности, сред които са Желю Желев, Александър Геров, Йосиф Петров, Атанас Далчев, Невена Коканова...
„Казвам „моят“ Радой, защото той ми беше и баща, и учител, и настойник, и приятел, и колега, и преди всичко - съдник на моята поезия и на моето гражданско поведение цели 46 години“, споделя авторът още на корицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар