Translate

сряда, 7 юни 2017 г.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология: Падне ли доверието към ваксините – очакваме епидемии



По време на 16-та традиционна среща на Фондация „МОСТ-Медии, Общество, Семейство, Традиции” в Албена, която се проведе под патронажа на президента Румен Радев, при презентацията си на тема - „Ваксинална политика в България”, специалистът каза:
-През месец март т. г. вирусът на морбили беше внесен у нас от Румъния. Близо 100 са случаите на морбили до момента в страната. Около 40% от тези деца не са имунизирани, защото нямат необходимата възраст от 1 година. Останалите заразени са между 12 месеца и 4 години, които също не са ваксинирани.
Освен в Пловдив и в Пазарджик има още два доказани случая и в Монтана, където 29–годишен шофьор на ТИР се заразява в Румъния и връщайки се у дома заразява и детето си, което се оказва неваксинирано. А доказателство за това са изследваните кръвни проби в Националната ни референтна лаборатория.
Неприятното е, че за някои от тези деца е записано т.е. отчетени са, че са ваксинирани, а след като нямат антитела повече от 21 дни след поставянето на тривалентната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит, означава, че ваксината просто не е поставена.
В държави като Германия, Холандия, САЩ, там за да тръгне детето на училище трябва да е ваксинирано. Взимат му кръв и като видят, че няма антитела към нещо го ваксинират. Това е положението. Там не важат бележките от ОПЛ, както у нас. За сведение само преди време и Италия въведе задължителната ваксинация при децата.
У нас за ваксината срещу морбили, заушка и рубеола, която е жива вирусна ваксина, за миналата година са съобщени само 2 нежелани реакции. Според мен това означава, че те просто не се докладват.
Опасявам се, че в страна ни това лято ще се появяват нови случаи, в следствие на пренасяне на вируса на морбили от Румъния и от Западна Европа, с очаквания засилен поток от туристи. За сега има над 5900 случаи в Румъния, а в Италия те са към 3000.
Съветвам тези, които са работили или работят в чужбина (сезонни работници, често пътуващи) и не са или не знаят дали са ваксинирани, когато се върнат в България да не се впускат веднага да обикалят целия род и всички бебета на братовчедки, сестри, балдъзи, а да ограничат за няколко дена контактите си най-вече с малките деца.
Апелирал съм колегите си да внимават много, защото това е много вредно за здравето на детето и на обществото като цяло- да пишеш, че си ваксинирал, но да не поставиш ваксината наистина. Грях е ваксина, която струва над 50 лв. да се хвърля в кофата за боклук. Ние сме единствената европейска държава без реален контрол върху имунизационното покритие, при положение, че се дават по 40 млн. лв. за ваксини ежегодно. Трябва да има проверки на национално ниво дали ваксините наистина се поставят или само се отразяват фиктивно на хартия. И ако се установи нарушение трябва ОПЛ и РЗИ да носят своята отговорност за това.
Защото падне ли доверието към ваксините – очакваме епидемии.
Четящите майки – интелектуалки споделят по форумите, колко са ужасни ваксините*, какви увреди причиняват и т. н.. Тези антиваксинални настроения се подклаждат от неправителствени организации, които целят ваксините да станат доброволни, защото в момента, в който те не са задължителни и падне имунизационното покритие от МЗ ще им дадат примерно 5 млн. лв., за да станат проваксинални и да кажат на майките колко добри са ваксините...
------
-Непосредствено след имунизация детето може да вдигне температура, да има зачервяване на мястото на убождането или поява на обрив;
-В последните години детските ваксини са комбинирани, за да се намалят множеството убождания и нежеланите, странични ефекти. За  тях трябва да се съобщи в Националната агенция по заразни и паразитни болести, Агенцията по лекарствата - ИАЛ и на фирмата, производител на ваксината;
-В ЕС са забранени ваксините с триомерсал - живак. Въпреки, че приеманият с майчината кърма живак е много повече, отколкото във ваксините;
-След 25 год. възраст на всеки 10 гд. човек трябва да се ваксинира срещу дифтерия и тетанус, а тези над 65 г.да се ваксинират срещу пневмококи;
-У нас няма, както национална програма, така и механизъм по който да се следи поставят ли се в действителност ваксините, които държавата осигурява.
*Ваксините могат да причинят увреждания – 69%; Ваксините претоварват имунната система – 49%; Детето не е в риск от заразяване – 37%; Заболяването не е опасно – 21%; Ваксините може да не действат – 13%.


Няма коментари:

Публикуване на коментар