Translate

сряда, 28 юни 2017 г.

УС на БЛС: Категорично против сме лимитиране на дейности за онкоболни и родилки



БЛС свика спешна среща на УС, на която се обсъдиха подготвените от НЗОК изменения чрез анекса към индивидуалните й договори с болниците. Съгласно текстовете в анекса, НС на НЗОК е утвърдил исканите от УС на БЛС суми в размер на 140 млн. лв средномесечен разход за дейности в болничната помощ. Независимо от това УС на БЛС категорично отказва да подпише анекса, който предвижда лимитиране на дейностите и средствата за болниците, предвидени за онкозаболяванията, ражданията и интензивните грижи. С това съсловната организация не отказва извършването на контрол от страна на НЗОК върху дейностите на болниците.
Според лекарите, предвижданите лимити ще ощетят основно пациентите, както и възможността на лекарите да изпълняват хипократовата  клетва.
„Дори да има възможност да се направят прогнози за брой раждания в дадено лечебно заведение, е абсолютно невъзможно да се прогнозират пациентите, на които ще се наложат интензивни грижи. Не сме съгласни опитите да се упражнява контрол върху разходите за медицинска дейност на лечебните заведения да рискуват онкоболни, родилки или нуждаещи се от интензивни грижи да не могат да ги получат, защото НЗОК е наложила ограничения на хоспитализациите за тези пациенти. Контрол е абсолютно задължителен, но настоящото предложение на Касата е неприемливо. Необходимо е да се намери друга методика за осъществяване на ефективен такъв, който да не е за сметка на пациентите”, категоричен е д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.
УС на БЛС подчертава, че излишно се спекулира с това, че неподписването на анекса към индивидуалните договори на НЗОК и лечебните заведения бави плащанията на сумите за болнична помощ. Според вече подписаните индивидуални договори НЗОК може да изплати дължимите суми, като единственото, което би следвало да се направи, е НЗОК да им предостави новите разполагаеми стойности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар