Translate

сряда, 7 юни 2017 г.

Гл. държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев: При извършени фиктивни имунизации НЗОК трябва да прекратява договорите на провинилите се лекари



За такава санкция ще настояват от МЗ, стана ясно от интервюто на д-р Кунчев пред БНТ.
-От една практика от четири деца три да са имунизирани и да са заболели, за мен е абсолютен показател, че тези имунизации са фиктивно написани. От гледна точка на закона това е документно престъпление, а от морална гледна точка – невероятно престъпление да излъжеш обществото и майката, която вероятно знае за какво става въпрос и да не изпълниш задълженията си, подчерта той.
Според него повечето лични лекари у нас изпълняват стриктно задълженията си по имунизационния календар, но има и такива, които допускат това да стане фиктивно. Ето защо освен налагането на санкции при такива случаи, НЗОК трябва да прекрати договора с лекаря. Именно това ще бъде предложено на касата, когато при проверки от кръвните проби на децата, каквито текат в момента, се установи липса на антитела срещу заболяването, а по документи е отчетено, че имунизация е извършена, защото едно е да не можеш да намериш детето, да си го търсил и да не си го намерил, но съвсем съзнателно да напишеш, че си изпълнил имунизацията и нищо да не си направил, е престъпление, коментира д-р Кунчев.
Ще се обсъди възможността за намаляване на възрастта, на която децата биват имунизирани срещу морбили.В момента тя е 12-13 месеца, съобщи той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар