Translate

сряда, 28 юни 2017 г.

Стресът изяжда костите ни



Федерация „Български пациентски форум“ (ФБПФ), проведе семинар на тема –
„Остеопорозата – клинични аспекти, социална значимост, превенция, лечение на фрактурите и икономически ефект върху здравната система, при ненавременното и лечение”.
Остеопорозата е костно-метаболитно заболяване, характеризиращо се с ниска костна маса и нарушена микроархитектура на костната тъкан водеща до повишена чупливост на костите и последващо нарастване на фрактурния риск. Често много, много късно се поставя диагнозата, когато на лице вече е първата фрактура във възрастта над 65 год.
Рисковите фактори са: фамилна анамнеза за заболяването, ранна менопауза (преди 45години), храносмилателни заболявания като болест на Крон или Цьолиакия, , ревматоиден артрит, първичен/вторичен хипогонадизъм при мъжете, поднормено тегло за възрастта, начина на живот - гладуване, тютюнопушене и алкохолизъм, прием на над 3 кафета дневно, лечение с кортикостероиди, с лекарства за епилепсия, Базедова болест, слаба физическа активност, склонност към падане и ниски нива на калций и витамин D. Ранната диагностика е изключително важна за лечението, което може да бъде инжекционно или с хапчета. Основната му цел е повишаване на костната плътност, и качеството на костта и предотвратяване/намаляване на фрактурите. Но за да има ефект от лечението при остеопороза без фрактури, то трябва да продължи три години без прекъсване като лекарствата се пият в дозите, при спазване на препоръчаната продължителност на терапията.
Остеопорозата е често, но лечимо заболяване. Остеопорозните фрактури са тежки, но предотвратими, подчерта доц. Пламен Попиванов, ендокринолог от отделението по костни и метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска”. По време на форума той съобщи:
-При фрактура на китката или бедрената шийка , рискът от смърт нараства 2 пъти, а при фрактура на гръбначния стълб той е 5 пъти по-висок. Рискът от повторна фрактура при остеопороза се увеличава с 86%.20% от 5 жени, които си счупват бедрото при остеопороза, загиват до края на първата година, а 80% остават инвалиди.
Дългото залежаване, след фрактури инциденти, води до повишен риск от тежки усложнения като белодробна пневмония, сърдечно-съдови инциденти и мозъчен инсулт.
Превенцията и измерването на костната плътност са от изключителна важност. Своевременното насочване към специалист ендокринолог, който да определи подхода за превенция или да назначи адекватно лечение също не е за подценяване.
Доц. Попиванов посочи, че ако се движим повече и по-често поне 30 мин. бързо ходене дневно (8 км. стига ставите и сърцето ни да го позволяват), ядем поне една кофичка кисело мляко дневно, ако наблягаме на млечни продукти, зеленчуци, плодове, риба, ако поне 10 мин. дневно се излагаме на слънце и приемаме витамин D това ще помогне за запазване здравината на костите и зъбите ни. Той бе категоричен, че при възрастните хора изпадането на зъбите е резултат от старческа остеопороза.
По думите му раждаме се през лоното на таза, а умираме от счупвания на – бедрена шийка, прешлени, китка и т. н.
Според ендокринологът д-р Наталия Темелкова, от отделението по костни и метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска” всички мерки за превенция, диагностика и лечение са в еднаква степен валидни, както за мъжете, така и за жените. А DEXA изследването – „златен стандарт" за измерване на костната минерална плътност би трябвало да се поеме от НЗОК за хора над 50 години, тъй като то е много високоинформативно и насочващо.
Измерванията трябва да включват измерване на лумбалните прешлени и на бедрената шийка.
Имаме много дензитометри, но с тях не се работи компетентно. Различните апарати измерват различно. Сравнения между резултатите от различните апарати не е редно да се правят, каза тя.
-Живеем в изключително динамично време, населението остарява, а разходите за здравни грижи се увеличават с всяка изминала година. За сметка на това у нас не обсъжда въпроса кой е най-оптималният модел на мониториране на пациента, не се анализират дългосрочните ползи, коментира д-р Борислав Борисов, бивш директор на ИАЛ. Той  допълни,че биотехнологичната революция промени и ще продължава да променя опциите в медицината, а това ще разшири възможностите и на превенцията, и на терапията, но трябва обаче да сме отворени за тези възможности и да мислим за тях и като за възможност да редуцираме разходите за здравеопазване.
Ревматологът д-р Родина Несторова от ревматологичен център "Света Ирина" коментира, че стресът води до силно намаляване на костно минералната плътност, че има бебета родени с артрит и той може да се прояви на 3,на 6 месеца или на 2 годишна възраст при децата т. н. през целия човешки живот. Тя коментира още, че няма стройна система за взаимоотношения между отделните специалисти. Съпричастността на ОПЛ, ортопедите, неврохирурзите и невролозите остава пожелателна, което говори за много сериозен пропуск в здравната система у нас.
Д-р Несторова бе категорична, че когато става въпрос за остеопороза без фрактури, най-голямо значение има силовото натоварване на ръцете, стъпалата, паравертебралните мускули - бързо ходене, фитнес и т. н. Защото  здравите мускули могат да предпазят една остеопоротична кост от счупвания. Но колкото повече са фрактурите, толкова повече се умножава и следващият фрактурен риск. Освен това пациентите с фрактури много трябва да се внимава с всякакви масажи (по-силовите може да ги провокират) и по-сериозни натоварвания, защото най-често това са фрактури, които са атравматични т.е. получени не от високо падане.
„България е единствената страна с нисък процент на реимбурсация на лекарствата срещу остеопороза, много изследвания не са включени в реимбурсния списък на НЗОК и промяна категорично трябва да има. Нека да се търсят дългосрочните ползи, а не решенията да се подчиняват на мандатното мислене“, заяви Иван Димитров от ФБПФ .
Участващите в събитието пациенти отправиха апел да се разпространява информация за заболяването и хората да се изследват, за да се спре т. нар. тихият крадец на кости.
------
-Стресът изяжда костите ни. Това се изразява в по-високо ниво на кортизол. С други думи стресът ни убива;
-Костите на мъжете са 20 на сто по-дебели от тези на жените. При мъжете костите изтънява след 50 год. възраст, докато при жените това настъпва след 40 години. при 25% от жените костите рязко изтъняват с от до 3% годишно. Костите на космонавтите изтъняват поради липса на гравитация т.е. човек, ако се движи много има по-здрави – дебели кости;
-Почти 2/3 от жените в менопауза имат дефицит на витамин D, а той намалява рискът от падания;
-Колкото е по-висок витамин D (това е стероиден хормон) в кръвта ни, толкова по-дебели са нашите кости. Витамин D 2 се среща в растителните храни, морските дарове и др. Витамин D 3 го приемаме с животинските продукти;
-Повече движение, по-правилно хранене, повече излагане на слънце. Прием на калций 1200-1500 мг/дневно;
-Инжекция от пролия-човешки антитела може да се прави на 6 м. за лечение на стеопороза, но може и да се прави два пъти по-често, но за лечение на костни метастази. Пролията задебелява костите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар