вторник, 6 юни 2017 г.

Безплатни консултации в София със специалист от световна величина

Нов метод повишава успеваемостта при костно-мозъчни трансплантации без пълна съвместимост на донора


Доц. д-р Дарда Байрактар, специалист по хематология и медицинска онкология с опит в едни от най-добрите болници в Турция и САЩ, ще консултира безплатно пациенти в София на 15 и 16 юни. Необходимо е предварително записване на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.
Доц. Байрактар е световен авторитет в областта на костно-мозъчните трансплантации, включително и при липса на напълно съвместим донор. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.
Доц. Байрактар завършва медицинското си образование в Анкара през 2003 г., след което специализира и работи в САЩ до 2015 г. По време на обучението си в Университета на Маями печели награда за изследователски проект, свързан с разработването на нов режим за химиотерапия при високорискови лимфоми. Включва се и в проучвания, свързани с лечението на рака на гърдата и на дебелото черво. Заради отличните си постижения е избран за стипендиант на програмата за трансплантация на костен мозък в MD Anderson Cancer Center в Хюстън – най-големия раков център с най-голям брой извършени костно-мозъчни трансплантации в света. Там изследванията му са фокусирани върху хаплоидентичните трансплантации, позволяващи на пациенти, които нямат подходящ донор, да получат трансплантация от техните родители или деца. Разработва система, която позволява на лекарите да оценят нуждата на пациентите от интензивни грижи след трансплантацията (PICAT).
В периода 2011 – 2015 г. доц. Байрактар работи в Mercy Cancer Center в САЩ, след което се завръща в Турция и практикува в болница „Мемориал Шишли“ в Истанбул, където се прилагат индивидуализирани иновативни терапии за лечение на онкологични заболявания. В момента лекува както солидни тумори, като рак на дебелото черво, на пикочния мехур, на простатата, така и хематологични онкологични заболявания, като лимфом, миелом, левкемия. Извършва костно-мозъчни трансплантации – автоложни и алогенни. При липса на подходящ донор прави хаплоидентични трансплантации на стволови клетки, за които е написал десетки научни статии.
Доскоро хаплоидентичните трансплантации бяха изключително рискови, но съвременните методи позволяват извършването им с успеваемост, близка до тази от напълно съвместими донори без роднинска връзка. „В MD Anderson, който е най-големият център за костно-мозъчни трансплантации в света, научните ни изследвания показаха, че наскоро разработен метод с употребата на циклофосфамид след трансплантацията води до по-добри резултати в сравнение с използвания преди метод на Т-клетъчно изчерпване. Напоследък именно това е най-широко използваният метод за хаплоидентични трансплантации в света“, посочва доц. Байрактар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар