сряда, 21 юни 2017 г.

45 млади лекари специализират в УМБАЛ Бургас
Половината от тях  ще останат да работят в болницатаД-р Аделина Ангелова и д-р Петьо Компански 
Това прави УМБАЛ Бургас най-голямото научно-практично звено за обучение на медицински специалисти в Югоизточна България. В повечето от отделенията на болницата - 32 на брой има специализанти.
Д-р Аделина Ангелова е един от лекарите, решил да свърже живота си с УМБАЛ Бургас. Аделина е от Лом и след дипломирането е работила известно време в болницата в града. Мечтата й е да стане гастроентеролог и не се поколебава да се премести в Бургас, щом разбира, че тук има свободно място за лекар-специализант. „Отдавна исках да специализирам гастроентерология. Търсих място в София, Пловдив – никъде нямаше свободни бройки. След като разбрах, че в Бургас има, потърсих информация за отделението и се убедих, че то е на много високо ниво, има необходимата апаратура, мога да науча много. В моя роден град Лом няма много перспективи за развитие. Казах си – това е моят шанс“, разказва д-р Ангелова.
Обучението за специалност на един медик продължава пет години. През това време той работи в болницата, учи теория, явява се на изпити. Добра новина за Бургас е, че половината от обучаващите се сега специализанти ще останат да работят в УМБАЛ Бургас. Това е факт след приемането на новата наредба за специализация и условията, които УМБАЛ Бургас създава. От две години болницата поема определени разходи на младите лекари срещу договор, който ги задължава да останат да работят в нея пет години след приключването на специализацията.
------
 Д-р Петьо Компански е началник Отделение по гастроентерология в УМБАЛ Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар