Translate

вторник, 6 юни 2017 г.

3D екран заменя микроскопа в очните операции



Първите операции с добавена реалност бяха извършени у нас


Трима от най-известните офталмолози в света, в престижното офталмологично списание „Retina Today“, споделиха отзивите са за първата в света 3D система, използвана в очната хирургия, която заменя операционния микроскоп. Прогнозите са, че само след 10 години операциите с добавена реалност ще бъдат стандартни в микрохирургията на окото и лекарите ще се питат – как сме оперирали преди?
В момента системата Ngenuity* се презентира във водещи очни клиники в Европа и света. У нас три очни клиники бяха избрани за представянето на този тип операции.
Първата е Очна клиника „Зора“ в столицата, в която са извършени операции на 8 души с различни заболявания на стъкловидното тяло и задния сегмент – отлепена ретина, травми. Системата бе демонстрирана и още в две болници в София и Пловдив.


------
*Системата Ngenuity е разработвана близо 10 години от екип инженери и офталмохирурзи. Тя цифровизира и увеличава хирургичното поле. Хирургът слага 3D очила и вече не се навежда да гледа в микроскопа, а следи операцията на голям екран. Освен полето, отстрани са добавени данни от изследванията на пациента. При традиционната операция, за да гледа изследванията, хирургът откъсва очите си от микроскопа и винаги рискува да сгреши.
Огромна полза за пациента е премахването на фототоксичността и инжектирането на контрастно вещество в окото. При нормалния микроскоп в окото прониква светлина, която оказва нежелан ефект върху зрителната острота. Не е необходимо да се инжектират контрастни вещества в очите, което е практика при операции на ретината.
Ngenuity е и ценен обучителен инструмент. Сега не е възможно обучителят да види какво се случва в операционното поле, без да погледне в микроскопа на ученика. Огромният екран се гледа от всички асистенти, включително и от медицинската сестра, която може да предвиди какъв инструмент да подаде.




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар