Translate

сряда, 7 юни 2017 г.

220 души - прегледани безплатно за възпалителни чревни заболявания



77,6% от тях досега са без диагноза или са недоволни от лечението си

220 души се възползваха от безплатните прегледи за пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ)*, които се проведоха от 22 до 31 май 2017 г. в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. 53% от тях са хора между 20 и 60 години, а 74% - жени.
77,6% от прегледаните в специална анкета посочват, че не са доволни от лечението си - и въпреки оплакванията си, до момента нямат поставена категорична диагноза и не се лекуват.
Безплатните прегледи са съвместна инициатива на ИСУЛ, Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит и първия онлайн портал за най-честите автоимунни възпалителни заболявания Error! Hyperlink reference not valid.
------
*Над 3 млн. души в Европа страдат от ХВЧЗ като най-разпространени от тях са улцерозният колит и болестта на Крон. У нас броят на заболелите надхвърля 21 000. но едва около 3 000 от заболелите се лекуват. ХВЧЗ засягат най-често млади хора, в най-активната им възраст – между 15 и 35 години.ХВЧЗ са тежки заболявания, които водят до инвалидизация с напредването на времето, ако не започне навременното им лечение. Пациентите често  неглижират проблема, който имат, или са насочвани прекалено късно към компетентна помощ, което забавя диагнозата с години, когато вече болестта е в много напреднал етап и са се появили сериозни усложнения.
По данни на СЗО, честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век. Някои от факторите за това се счита, че са бързото и некачествено хранене, факторите на околната среда, както и по-добрата диагностика на заболяванията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар