Translate

вторник, 6 юни 2017 г.

Над 1000 души провериха очното си здраве на изложение „Мисия Здраве”



Те се включиха в прегледите за общо очно здраве и макулна дегенерация, които Национална пациентска организация (НПО) проведе в трите дни на изложение „Мисия Здраве” (02-04.06.2017 г.).
Болшинството от прегледаните са възрастни хора, сред които двама души на 92 години, а най-малкият - на 3 години. При около 70 човека от участвалите в скрининга е установена някаква форма на макулна дегенерация.Те са насочени за по-задълбочени изследвания.
По време на изложението НПО участва в различни скринингови акции. Изследвания за хепатит С и ХИВ осъществи Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, при които близо 80 посетители провериха своя хепатитен и ХИВ статус. Регистриран е само един положителен резултат за хепатит С, но случаят не е новооткрит. 
Традиционно прегледите на щитовидната жлеза предизвикват изключително голям интерес ежегодно.Тази година те са съвместна проява със сдружение „ВИОМ“. 100 пациента са прегледани от ендокринолозите д-р Марияна Иванова и д-р Александър Шинков, чрез  ехографско изследване на щитовидната жлеза. При 80% от тях е установено наличието на проблем и те са насочени за допълнителна консултация и изследвания.
250 посетители   измериха кръвната си захар при експертите от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет в последния ден на изложението. При четирима са отчетени много високи стойности на кръвната захар, без изследваните да са подозирали, че имат проблем. Регистрирани са и пациенти с доказан диабет, които обаче не осъществяват правилен контрол върху заболяването си. Те са консултирани на място и посъветвани да си направят по-задълбочени изследвания и консултация с ендокринолог.
Акцент бе поставен и върху важността на ваксинопрофилактиката с участието на екип на Национална информационна кампания „Ваксинко“. Медицинско лице консултира относно ваксините, включени в задължителния и препоръчителния имунизационен календар на България, а най-малките посетители  наблюдаваха невидимите с просто око замърсявания по ръцете си под UV лампа. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар