Translate

петък, 19 май 2017 г.

Мотористи от Sofia Riders се включиха в информационна кампания за донорството във ВМА



Координаторите по донорство д-р Мирослав Ненков и д-р Сибила Маринова бяха ментори на събитието. Срещата бе инициирана от самите мотористи и съвпада с отбелязването на 10-ата годишнина от първата чернодробна трансплантация във ВМА.
„Това е една много интересна инициатива на една от най-авторитетните мото организации в България, която подкрепя кампанията за популяризиране на  донорство. Благодаря Ви, че сте тук, защото Вие можете да бъдете посланици”, коментира полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ВРИД началник на ВМА.
Пред аудиторията той припомни широко застъпеното мнение, че именно мотористите са силно застрашени на пътя. Подчерта, че във ВМА няма нито един донор, който да е мотоциклетист и се присъедини към призивите на мото обществото за повишено внимание и толерантност на пътя.
-До момента във ВМА са направени 59 трансплантации, което ги прави една рутинна практика. Няма как да не сме доволни от тези резултати, защото трансплантацията на черен дроб говори за нивото на една болница и доказва, че ВМА е абсолютна марка за страната, пдчерта проф. Мутафчийски.
-Тези 59 трансплантации показват, че във ВМА имаме един много мотивиран екип, който през всичките тези години не загуби мотивацията си и резултатите са абсолютно съпоставими с всички европейски центрове. Това за нас е голяма гордост, допълни проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.
На срещата присъства и д-р Марияна Симеонова - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, както и лекари от екипите, извършващи трансплантация на черен дроб във ВМА.


Няма коментари:

Публикуване на коментар