Translate

понеделник, 8 май 2017 г.

Събуди се с грим



Десетки жени се гримираха в синьо-зелената гама в подкрепа на борбата с рака на яйчника
Зад каузата застана и актрисата Йоана Буковска

За пръв път в София със специално събитие под надслов „Wake up with Makeup!“ („Събуди се с грим“) бе отбелязан Световният ден за борба с овариалния карцином,* който се провежда на 8 май от 2013 г. с редица инициативи в световен мащаб. Целта е да се повиши обществената информираност относно заболяването, с което всяка година се диагностицират около 240 000 жени в света.
По време на събитието Wake up with Makeup!“ десетки жени и няколко млади мъже  подкрепиха инициативата като се гримираха в синьо-зелената гама - символ на борбата с рака на яйчника. 
Събитието се организира от Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) и АстраЗенека.
Онкологът д-р Маргарита Таушанова от БАМО отбеляза, че пациентите не обръщат като цяло внимание на първите симптоми – болки, отпадналост, подуване на корема, редукция на тегло, което всъщност е една от основните причини те късно да потърсят лекарска помощ.
За ранно диагностициране на заболяването лекарите съветват да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост.
Нана Гладуиш, основател на Фондация „Една от 8“ отбеляза, че организацията ѝ застава зад каузата, тъй като между рака на гърдата и овариалния карцином има връзка.
-Моят призив е всеки, до който е стигнала информацията за рака на яйчника, да я сподели и да предаде нататък на своята най-близка приятелка, сестра, майка. За да могат повече български жени да помислят за себе си, да направят необходимото и да отидат на лекар, за да може диагностиката да се подобри и да се случи в ранните етапи, когато лечението ще бъде по-успешно, пдчерта Добромира Петрова от „АстраЗенека“.
Актрисата Йоана Буковска, също подкрепи инициативата.
-Ракът днес се превръща в нещо като пандемия. За съжаление, той не е локализиран на едно
място в нашите тела. Той е чудовище с много лица, но той е чудовище само, когато го приемаме като такова. Тези кампании са много важни, за да ни научат да не се страхуваме. Когато чуем диагнозата рак, не трябва да я приемаме като присъда, каза Буковска.

------
*Ракът на яйчниците е шестият по честота карцином сред жените в Европа, а Старият континент е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска в южноевропейските страни.
В България всяка година се диагностицират около 775 жени, като около 421 от тях губят живота си вследствие на заболяването.
Причините за рака на яйчниците могат да са основно три вида: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, мутация в гените на BRCA); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).

Няма коментари:

Публикуване на коментар