Translate

понеделник, 22 май 2017 г.

Проф. д-р. Гьокхан Яджъ: Бариатрична и метаболитна хирургия е най-ефективния вариант за лечение на затлъстяване



Проф. Гьокхан Яджъ е специалист по Обща и Онкологична хирургия, трансплантации на органи и бариатрична хирургия. Като научен сътрудник в Университет Мадисон, Уисконсин, САЩ - Отделение по трансплантация, през 2005 г. е обявен за почетен член на престижния университет. През 2010 г. завършва курс по роботизирана хирургия Да Винчи, Страсбург – Франция и Програма за бариатрична и метаболитна хирургия.
Той специализира и в Медицински център АСАН, Южна Корея по Програма за Трансплантация на черен дроб жив донор.
Проф. Яджъ преди да консултира български пациенти, нуждаещи се от хирургическо лечение на наднормено тегло, участва в пресконференция на тема „Избор на пациент и операции в бариатричната хирургия”, по време на която сподели:
-Бариатрична и метаболитна хирургия е най-ефективния вариант за лечение на затлъстяване. Хирургическата интервенция решава проблема с метаболитните смущения, осигурява трайно намаляване на теглото, намалява свързаната със затлъстяването смъртност и предотвратява проблемите водещи до влошаване на качеството на живот.
Освен това елиминира съпътстващи заболявания като Диабет тип 2, хипертония, хиперлипидемия, остеопороза, ставни заболявания и сънна апнея.
Операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи.
Но пациентите не трябва да имат ендокринни заболявания. А зависимостта към алкохол и цигари може да бъде причина за отказ.
В болница „Гювен” -  Анкара през 2015/2016 год. са оперирани над 400 пациента с наднормено тегло. 100% от оперираните са свалили излишните килограми.
При индекс на телесната маса (ИТМ) 30 говорим за затлъстяване от първа степен, при ИТМ 35 – втора степен, а при 40 е налице морбидно затлъстяване, което е следствие от приема на повече калории в сравнение с изразходваните. Пациенти с ИТМ над 35-40, във възрастовата граница 18 – 60 год., задължително се лекуват с методите на бариатричната хирургия. В някои случаи операции се извършват и на пациенти над 60 години за повишаване качествотото им на живот. Децата и юношите с висок ИТМ преди оперативната интервенция задължително преминават през 6-месечна програма за отслабване в специализирани центрове.
Подходите в бариатричната хирургия са три – при първия се извършват операции, които ограничават количеството на приеманата храна. Такава интервенция бе приложена при Люси. При втория, чрез гастрален байпас  освен, че се  ограничава приема на храна, но се намалява и стомашния капацитет, а третия подход се препоръчва при много висок ИТМ - над 70.
При постигане ИТМ 26 се предлага на пациентите абдоминопластика, тъй като човешката кожа, когато загуби мазнините под нея не се свива и е наложително да бъде отстранена.
Досега от 2624 операции само при 4-ма пациенти се наложи да преливаме кръв т. е. рискът от усложне3ния е сведен до минимум и нямаме загубен – починал пациент. След операцията на Люси оперираме по 5-6 души от България месечно.
Нашата цел е да дадем втори шанс на пациентите с наднормено тегло, да променим хранителните им навици и да подобрим качеството им на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар