Translate

четвъртък, 11 май 2017 г.

„Енциклопедия на серийните убийци“ – по-смразяваща от психотрилър и по-стряскаща от филм на ужасите



Книгата преобръща мисленето с потресаващите истории. Представя 26 световноизвестни серийни убийци (действали от XV-и до края на ХХ в.), които са оставяли кървавия си отпечатък в продължение на пет века на пет континента.
Документалните очерци са групирани в две части. В първата са включени исторически серийни убийци, а във втората – съвременни. Увлекателно разказаните действителни истории са основани на богат и ясно структуриран фактологичен материал, почерпен от множество полицейски, съдебни и исторически архиви, сведения на бивши агенти на ФБР, статии в медиите, анализи на криминолози и психолози, трудове на световни специалисти по темата, спомени на адвокати, следователи и близки на жертвите, както и такива на убийците.
Всяка история се развива като криминален процес – разглежда личността на престъпника, описва действията му без да спестява и най-чудовищните детайли, проследява разследването на случая, залавянето, осъждането и възмездието. Задълбочено се изследва психологията на убиеца, неговите мотиви, доколкото могат да бъдат характеризирани, и факторите, които са формирали личността му. Ясно е представена историческата сцена, на която се разиграват престъпленията и историческите фактори, които ги провокират. Изложени са всички популярни версии за самоличността на мистериозните и будещи особено любопитство имена на незаловени убийци като Джак Изкормвача и Зодиак. Включен е и предполагаемият убиец, който стои зад името Зодиак, посочен от полицията едва миналата година.
Книгата е илюстрирана с множество снимки на убийците и техните жертви, с портрети на специалисти, участващи в залавянето им, с кадри от местопрестъпленията и изображения от отразяването на случаите в медиите.
Любопитна и зловеща, „Енциклопедия на серийните убийци“ поразява и ужасява, защото разказва реални истории, проследявайки всички възможни нишки. Страховитите случаи ще накарат и най-хладнокръвния читател да потръпне от ужас, потрес, гняв и безсилие и няма да оставят никого безразличен.
Може би се питате защо да инквизираме въображението си с немислимото, което тези антигерои превръщат в действителност? Кому е нужен този труд?
-Това са любопитните да надзърнат в най-тъмните ъгли на човешкото съзнание. Патологичното, страшното, заплашителното – онова, за което често не можем да намерим думи, прозира от всеки ред на тази книга.
-Това са почитателите на психотрилъра, хоръра и криминалето. Те ще оценят, че реалните случаи са много по-смразяващи от авторските. Престъпленията и преследването на истинските серийни убийци са единицата мярка, по която се пишат романите.
-Това са родителите и учителите, цялото ни общество като фактор, който възпитава бъдещето на България. Всички трябва да проумеем, че корените на злото обвиват душите на децата, които растат сред неразбиране и тормоз. Всеки ден се сблъскваме с примери за детска престъпност – сбивания, водещи до убийства „по непредпазливост“ – потресаващи престъпления, които почернят не само едно семейство, едно училище, един град, а ни карат да се замислим на къде отиваме всички ние.
Книгата на съставителя Красимир Тодоров скоро ще бъде на пазара с логото на издателство „Милениум“. Корицата, която показва част от лицата на злото, е на художника Николай Киров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар