Translate

петък, 19 май 2017 г.

Диоген и силата на цинизма





Досега във „Философия за всеки“ се подредиха мъдростите на Сократ, Соломон, Конфуций и Сенека. Диоген Циника не притежавал нищо освен мъдрост.
Той живеел в бъчва, търсел посред бял ден със запален фенер „човека, честния човек“ и строшил своята единствена вещ – чаша за вода, защото осъзнал, че може да пие и от дланите си. Това е Диоген – Кучето, Циника. Всичко за него и за неговото учение ще прочетете в премиерната книга „Диоген и силата на цинизма“ на София Петрова – том пети от поредицата  на издателство „Милениум“. 
Пълното отрицание на светската суета, според Диоген, е единственият път да избегнем разочарованията, които може да изпитаме, ако притежаваме нещо и изведнъж го изгубим. Тоталната независимост от материалното, според него е единственият път към щастието, което е несъвместимо с всички изкуствени „предимства“ на цивилизацията. Аскетизмът му бил толкова голям, че философите от стоическата школа го обявяват за „sophos“ - перфектния човек.
Диоген е първият мислител, заявил: „Аз съм гражданин на света“, създавайки по този начин понятието космополизъм. Сред заслугите му са и многобройните кратки и остроумни диалози, добили популярност като мъдри анекдоти, поместени в "Диоген и силата на цинизма". Няма запазени писмени източници за живота и идеите му, защото няколкото книги, написани от него, са били изгубени през вековете.
Една от най-популярните истории за Диоген е срещата му с Александър Македонски. Когато великият пълководец се спрял пред философа и го попитал какво може да направи за него, Диоген отвърнал: „Би ли се дръпнал, че ми закриваш слънцето“. Тогава Александър Македонски възкликнал: „Ако не бях Александър, бих искал да съм Диоген!“.
Сред най-популярните мъдрости на античния философ изградил собствено философско течение – кинизъм са:
Имаме две уши и само един език – така е, за да слушаме повече и да говорим по-малко.
Всеки човек изпитва болка, която сам си причинява, а не друг нему.
В основата на всяка държава е образова­нието на нейната младеж.
Добре е да си отидеш от живота като от пир: без да си жаден, но и без да се опиеш.
Късият ум е с дълъг език.
Най-много има онзи, който е най-доволен от най-малкото.
По-добре е да имаш един приятел с голяма стойност, отколкото много, които не стават за нищо.



Няма коментари:

Публикуване на коментар