Translate

петък, 19 май 2017 г.

Майстори на перото от цял свят разказват за Обетованата земя в „Царство на маслини и пепел“



Премиерната книга „Царство на маслини и пепел“ на съставителите Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон разказва за Обетованата земя - за ситуацията там към днешна дата, за живота на палестинци и евреи и за тяхната надежда за мир и спокойно съвместно съжителство.
Обетованата земя е къс от източния бряг на Средиземно море с хилядолетна история и е смятан за свещен от трите големи монотеистични религии – юдаизъм, християнство и ислям. В продължение на векове тя е била арена не само на въоръжени стълкновения между различните населяващи я народи, но и на ожесточени битки на духа и на ума, върху чиито постижения се градят основите на днешната ни цивилизация.
В търсене на истината и на решение за проблемите в този регион, белязан едновременно от жестокост и богочовешка милост, именитите американските романисти и есеисти Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон канят двайсет и четирима от най-добрите майстори на перото в света да предложат своя поглед за миналото и за бъдещето на това „царство на маслини и пепел“. Защото само писателите, по думите на Хенри Джеймс, могат да видят целия спектър на даден проблем, да доловят всички нюанси в конфликта, да надзърнат в душата на човека и да разкажат на другите най-добре онова, което до този момент е оставало скрито за окото.
Едни от именитите автори на сборника са - Джералдин Брукс, позната у нас със своя бестселър „Свещената хагада“, писателят Дейв Егърс, познат в България със своя роман „Кръгът, носителят на десетки награди и отличия, сред които и Нобелова награда за литература (2010) и наградата „Мигел де Сервантес“ (1994) Марио Варгас Льоса и др.
Из предговора на книгата:
„В навечерието на 2017 година, когато окупацията навършва половин век, ние призовахме всякакви хора на перото по всички континенти, освен Антарктика, хора на различна възраст, пишещи на различни езици. Писатели, които се идентифицираха като християни, мюсюлмани, юдаисти и хиндуисти, както и писатели без религиозни убеждения. Някои от тях вече бяха заявявали ясно и публично мнението си за проблема Израел-Палестина, но по-голямата част изобщо не се бяха замисляли сериозно по този въпрос. За някои това беше първото стъпване на тази земя, други се връщаха на добре познато място. Палестинските и еврейските писатели пишеха за своя дом. Както се надявахме, всички се отзоваха на поканата и развълнувани от видяното и необходимостта да го облекат в думи, нямаха търпение да споделят впечатленията си. Те посетиха сами или на групи Израел и Палестина. Прекараха по-голямата част от времето си в окупираните територии, в квартали на Източен Йерусалим като Силван, Шейх Джара и бежанския лагер в Шафат; посетиха редица градове на Западния бряг като Хеброн, Рамала, Наблус, Йерихон и Витлеем. Срещнаха се с доброволци и активисти, както и с много предприемачи, хора на изкуството, интелектуалци и работници, защитници на човешките права и правата на жените, журналисти, търговци и фермери, хора от всякаква възрасти пол. Разговаряха с израелски заселници и с активисти на Движението срещу окупацията, учени и писатели. Всеки от делегатите следваше свой маршрут, начертан от собствените му интереси и пристрастия. Някои от тях отсядаха във фамилни домове в палестински лагери за бежанци, села и градове. Едни посетиха военните бази, други посветиха времето си на съкрушени палестински и израелски семейства. Авторите работиха по различни теми и текстовете в този сборник отразяват различните им впечатления и преживявания.
Държим да подчертаем, че нямахме никакви политически изисквания към авторите. Поканихме ги да участват в този проект заради литературните им качества и заради влиянието им върху читателите в техните държави и по света. По никакъв начин не сме се опитвали да цензурираме написаното от тях или да вкараме думите им в някакъв коловоз. Читателят ще прочете онова, което те са видели и описали. Изнесените в техните текстове факти са проверени от екип вещи сътрудници, които гарантират, че всяка дума отговаря на истината. Никой от участниците в проекта не е получил заплащане под каквато и да била форма.“, се казва в предговора на Шейбон и Уолдман към книгата.
Сборникът с 26 покъртителни истории излиза на книжния пазар у нас с логото на издателство „Милениум“ малко преди премиерата му в САЩ, която ще бъде на 1 юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар