Translate

събота, 20 май 2017 г.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” - безплатни прегледи за хронични възпалителни чревни заболявания




Над 3 млн. души в Европа страдат от хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) като най-разпространени от тях са улцерозният колит и болестта на Крон. У нас броят на заболелите надхвърля 21 000. Само около 3000 от тях обаче се лекуват. ХВЧЗ засягат най-често млади хора, в най-активната им възраст – между 15 и 35 години. Според данни на СЗО, честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век. Някои от факторите за това са високото ниво на стрес, бързото и некачествено хранене, замърсяването на околната среда.
ХВЧЗ са тежки заболявания, които водят до инвалидизация с напредването на времето, ако не започне навременното им лечение.
-При болестта на Крон се образуват фистули, които дренират от червата към съседните органи, което води до серии от операции, понякога без особен успех. Точно затова е важно пациентите да се насочват бързо към някой от трите специализирани центрове за диагностика и лечение на възпалителни чревни заболявания в София – ИСУЛ, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, ВМА или към университетската болница „Св. Марина” във Варна. Така диагнозата няма да се забави неоправдано с години и няма да се стигне до тежки усложнения, акцентира проф Борислав Владимиров, завеждащ гастроентерологичната клиника в болницата.
Безплатните прегледи ще се провеждат от 22 до 31 май (без почивните дни) от 08:00 до 14:00 ч. и са предназначени както за вече диагностицирани пациенти, така и за хора, които имат съмнение за ВЧЗ. Прегледите ще се извършват от специалисти, в клиниката по гастроентерология (ет.2) на УМБАЛ „Царица Йанна – ИСУЛ“. Записването за преглед се осъществява на регистратурата в клиниката по гастроентерология в деня на прегледа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар