Translate

петък, 19 май 2017 г.

Девет млади лекари бяха отличени на втората церемония по награждаване в конкурса "Млад медик"



Форумът бе уважен от министъра на здравеопазването ген. проф. Николай Петров, зам. министърът по здравеопазване Светлана Йорданова, председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, както и представители на пациентски организации, представители на бизнес бранша и млади лекари.
Той започна с минута мълчание в памет на ген. Стоян Тонев. В рамките му се проведе дискусия на тема “Кариерно израстване на младите лекари – проблеми и възможности за решение“.
По време на нея бе представено проучване, проведено сред млади лекари, от което стана ясно, че водещите проблеми за тях са липса на организация в системата на обучение, ниско заплащане на труда им и недостатъчна практика в обучителния процес.
-Необходимо за развитието на младите специалисти е създаването на единна система за обявяване местата за специализация, конкурсен изпит, отпускане на повече места в големите болници, коментира д-р Радислав Наков, специализант по гастроентерология и редовен докторант, който представи проучването.
-Факт е, че младите лекари срещат много затруднения при специализацията си и изобщо в процеса си на обучение. Наш дълг е ние да променим статуквото, като се опитаме да създадем адекватни условия на обучение и труд, справедливо заплащане на труда им и точни и ясни регламенти, които те да следват, заяви министърът на здравеопазването ген. Петров.
Д-р Дариткова допълни, че консенсус в здравеопазването има и чрез активен диалог с младите специалисти ще се направят необходимите нормативни промени.
Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев основна цел на всички трябва да бъде задържането на младите специалисти в България и връщането им от чужбина.
-Не е нормално да не сме създали такива предпоставки, че лекарят да избере на първо място собствената си държава, пред чуждата такава, заяви той и припомни, че ежегодно над 500 млади специалисти напускат България и тази тенденция се запазва през годините.
Общо 48 лекари бяха номинирани в конкурса „Млад медик“. Отличените 9 млади лекари бяха в 3 категории. Наградите за тях, предоставени от генералния спонсор на събитието "Новартис", бяха съответно 1000 лв. за първо място, 500 лв. за второ място и 300 лв. за трето място.
Почетен знак на БЛС бе връчен на д-р Кирил Недялков, зам. председател на РК Плевен, за активно участие в дейността на съсловната организация. Връчена бе и грамота на Факултета по обществено здраве за активна подкрепа на младите лекари в научната им реализация и принос при формиране на нова генерация здравни мениджъри.
Отличието получи проф. Цекомир Воденичаров, декан на факултета по обществено здраве.


Няма коментари:

Публикуване на коментар