Translate

вторник, 2 май 2017 г.

Бронхиалната астма - най-честото хронично заболяване при децата



като тютюнопушенето на родителите е отговорно за 20% от случаите на това заболяване  в детска възраст. В световен мащаб от астма са засегнати 350 млн. души, като смъртните случаи  са 250 000 ежегодно. В Европа с бронхиална астма са близо 70 млн., а 220 млн. души страдат от  алергични заболявания.
У нас около 30% са засегнати от алергии, като 40% от тях развиват астма.
Според специалистите тежестта на астмата може да се намали, ако се избягва контакт с алергени и се провежда правилно лечение. 
Добрият контрол на астмата подобрява качеството на живот на пациентите и предотвратява бъдещия риск.
-До 45% от астматиците нямат добър контрол на заболяването, въпреки възможностите, които предлага съвременната медицина. Едно от обяснението е, че 45% от пациентите не получават правилна диагноза. Голяма част от пациентите се диагностицират с ХОББ  вместо с астма, а ХОББ не се нуждае винаги от антивъзпалително лечение за разлика от астмата, коментира алергологът доц. Мария Стаевска, по повод Световният ден за борба с астмата - 2 май, организиран у нас от Българското дружество по алергология  и АББА, с подкрепата на АстраЗенека.
По думите и родителите трябва да оставят децата си в максимално естествена среда - близо до растения и животни, тъй като имунната система на съвременния  "градски" човек вече не е научена да "отговаря" на алергените, така както е било преди десетилетия.
Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма – Дишам свободно (АББА) коментира, че астмата е най-честата причина за отсъствия от детска градина и училище. По думите й превенцията на заболяването е изключително важна, за да не се налага болнично лечение.Очакванията са до 2020 г. всеки втори българин да има хронични респираторни алергии.
Максим Петков, ландшафтен архитект на Ботаническата градина представи информация за растенията, които цъфтят през пролетта и са най-силни алергени.
Полените (петуниите, сакъзчетата  ги внасят в къщи с въздушния поток), тревите и особено брезите са голям проблем за астматиците, подчерта той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар