Translate

петък, 19 май 2017 г.

Композиторът Димитър Киров, когото наричат българският Клайдерман, издаде трета книга



След „Животните и човека“ и „Музиката, която лекува“, той написа „През погледа на един музикант – педагогически, психологически и нравствени проблеми на музиката“. На близо 500 страници музикантът ни въвежда в сферата на най-имплицитните проблеми на педагогиката, психологията и етиката в музиката, особено на тези в междуличностните отношения в нея, прокарвайки ги през призмата на собствения си опит и огромната литература, която използва (над 300 заглавия), като ги анализира, осмисля и в обективен критичен план дава двоите съвети, произлезли от лично преживяното в рамките на повече от 30-годишното му съприкосновение и творчество в музиката.
Любознателните читатели ще намерят отговор на много въпроси, за които иначе биха загубили много време да ги търсят, дори там, където не биха ги намерили. Особено място е отделено на негативните явления в музиката – злобата, завистта, ненавистта, за „ударите под пояса и по кокалчетата на краката“ за плагиатството и др.
В книгата авторът се стреми да засегне в критичен план проблеми, върху които малко хора се осмеляват да пишат, страхувайки се от зависимостта на така наречените „знаещи“, от силата на така наречения „ореол на авторитета“ – на знаещия, но вече залязващ или изчезващ от хоризонта на съвремието „бивш“. 
Киров разглежда в творбата си ползите и вредите, които нанася синилната възраст у личността на музикантите, поради естествено настъпващите в нея биохимични и психични изменения.
„През погледа на един музикант“ на Димитър Киров, както я определя нейният рецензент доц. д-р Христо Павлов е едно полезно и необходимо четиво за библиотеката на всяко културно семейство. С този свой труд авторът изненадва своите почитатели, където освен като композитор се представя вече и като един добър музиковед. Книгата е посветена на 6-годишната дъщеря на композитора Димитър Киров Елена, която върви по пътя на своя баща и иска да стане пианистка. Книгата е от каталога на издателство „Водолей“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар