Translate

петък, 19 май 2017 г.

"България в песни" събира 69 творби за родината



Урок по родолюбие, книга за патриоти, дар за най-българския празник - 24 май, това е книгата "България в песни. Най-хубавите стихотворения за родината". Сборникът със 69 поетични творби на 57 обичани наши автори излиза специално в навечерието на Деня на славянската писменост и култура.
Всеки от големите ни поетите е представен с кратка биографична бележка и снимка. Публикувани са оригиналите на произведенията, а не по-популярните им съкратени и осъвременени версии.
Няма българин, чиято душа да не затрепти с ритъма на строфите на Ботев, Вазов, Дебелянов и очите му да останат сухи, докато чете техните признания в любов към отечеството.
Поезията, създавана от средата на XIX до края на ХХ в., от Петко Р. Славейков до Петя Дубарова, трепти с една и съща честота, макар и облечена в различни стилове и оцветена в различни нюанси на чувствата. Бликат нежни слова, думи на възхищение, преклонение и състрадание, критични реплики към управниците на страната, клетви за вярност и съкровени обяснения в любов.
Сред песните за България са "Горда Стара планина" на Цветан Радославов - оригиналът на националния ни химн, "Една българска роза" на Найден Вълчев, "Моя страна" на Васил Андреев, изпята от Емил Димитров, "За теб, Българийо" на Михаил Белчев, изпълнявана от Веселин Маринов. Докато четем тези стихове, любимите мелодии сами се пробуждат у нас.
Вазов, Каравелов, Яворов, Христо Ясенов, Елисавета Багряна, Дора Габе, Павел Матев, Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Христо Фотев, Блага Димитрова... безброй са големите имена, възпели родината ни. В книгата "България в песни" те зазвучават в мощен хор, който припомня на големите и запознава малките читатели с най-въздействащите послания на класиците.
Книгата на съставителката Тамара Йорданова е на пазара с логото на издателство "Милениум".

Няма коментари:

Публикуване на коментар