Translate

петък, 19 май 2017 г.

На Софийски фестивал на науката над 500 души посетиха щанда на „Ваксинко“



„Научния център за изучаване на мръсните ръце“ и „Изследователската лаборатория „Да видим невидимото“, обособени в него.
В „Център за изучаване на мръсните ръце“ под ултравиолетова светлина се наблюдаваха замърсяванията по горните крайници - са невидими с просто око и които често стават причина за редица заболявания. Част от тях като хепатит А и ротавирусен гастроентерит могат да бъдат предотвратени чрез ваксини, които са включени в Препоръчителния имунизационен календар у нас. Интерес към възможността да проверят чистотата на ръцете си проявиха и много възрастни, голяма част от които и такива без деца. В другия кът на „Ваксинко“ – „Изследователската лаборатория „Да видим невидимото“, бяха наблюдавани различни бактерии под микроскоп. Медицинско лице разясняваше на заинтересованите необходимостта от ваксинопрофилактиката и отговаряше на конкретните им запитвания. Десетки посетители се възползваха от възможността да чуят лекцията по темата за ваксините на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб „Пришълци от миналото“.
„Ваксинко“ се включва в Софийски фестивал на науката за втора поредна година. Тазгодишното участие бе в рамките на инициативите на Национална пациентска организация за отбелязване на Европейската имунизационна седмица 2017.

Няма коментари:

Публикуване на коментар