Translate

четвъртък, 25 май 2017 г.

Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова – лица на „10 минути само за теб”



Тази година това е мотото на стартиралата информационна кампания за профилактика на рака на маточната шийка. Организатор на инициативата е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ - София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и се осъществява с подкрепата на MSD България.
Кампанията цели да осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса и да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и профилактика.
Ракът на маточната шийка е вторият по честота при жените на възраст между 15-44 г., след рака на гърдата. У нас всяка година над 1 100 жени се диагностицират, а над 400 умират. По данни от Националния раков регистър през м. г. 1254 души са диагностицирани с това заболяване. В 99,7% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус. Ако няма реинфекция в 98% е налице самоизчистване на вируса.
530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света. Над 270 000 жени умират от заболяването. И ако не се предприемат мерки за предотвратяването му, броят на новозаболелите ще стигне 1 млн. през 2050 г.
Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира своята  дъщеря, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg, съобщи Лилия Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.
По думите и е необходима национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка.
-Само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и превенцията - имунизациите, каза тя и продължи, че редица научни публикации убедително доказват, че имунизацията и редовните профилактични прегледи намаляват смъртността и заболеваемостта от рак на маточната шийка с 94%.
По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%.
Проф Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести  подчерта, че ваксината е генноинженерна и съдържа само кутийката на вируса HPV без нуклеинови киселини, което дава възможност вирусът да бъде неутрализиран от ваксината, а самото й поставяне не води до зараза.
Според него ваксината е добре да бъде поставяна и на момчета, тъй като при тях вследствие на заразяване с HPV може да се развие рак на ларингса.
По думите ме две неща са изключително опасни – невежеството и лъженауката. А благодарение на фалшивите новини и невярната информация в интернет пространството е налице спад в обхвата на програмата, която е стартирала много добре, с голямо разбиране и подкрепа от медии, неправителствени организации и специалист - 24% покритие през 2012/2013 г. до 5% през2015г., но през м. г  той отново бележи повишение до 14%.
Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, подчерта, че ваксината (на два пъти през 6 м.) е добре да бъде поставена преди половия дебют при момичетата. И че тя е единственият метод за предотвратяване на това заболяване. Но дори и да са имали сексуален контакт те пак могат да бъдат ваксинирани, но след като им се направи кръвен тест. При наличие на инфекция е желателно да се изчака, за да отшуми тя. Ако след повторен кръвен тест липсата и е установена тогава вече може ваксината да бъде поставена.
Лицата на кампанията актрисите - Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова отправиха посланията към  жените да бъдат активно ангажирани в грижата за своето здраве и да ходят редовно на профилактични прегледи.
Кампанията "10 минути само за теб" ще се проведе на два етапа –април/юни и септември/октомври т. г. и ще съчетава различни активности. Предвидени са три еднодневни информационни събития в София  и в центъра на Благоевград. Информационни листовки ще бъдат разпространени в 10 от най-посещаваните ДКЦ-та в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Монтана, Русе и Благоевград. Ще се организират, както информационни щандове в търговски центрове, така и срещи-разговори по училища.

Няма коментари:

Публикуване на коментар