Translate

четвъртък, 13 април 2017 г.

Индустриалната карта на България – платформата Industria.bg



Тя обхваща 750 от най-големите предприятия в България, над 400 техникуми и професионални гимназии, 51 висши учебни заведения и университети и предоставя възможности за образование и реализация в производствените предприятия. Създателите на проекта от JobTiger имат подкрепата на община Пловдив, „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Българска търговско-промишлена палата.
Инициативата е продължение на „Информационни дни на кариерата“, които се проведоха през януари и февруари 2017 г. за набиране на кадри за едни от най-големите производствени предприятия от Тракия икономическа зона (ТИЗ)
Светлозар Петров, управител на JobTiger, сподели, че над 1000 души са били на срещите с работодателите –  една четвърт от тях – 250 вече са в процес на интервюиране за работа в Пловдив. Първите реални назначения са факт и инициативата продължава през май и юни, като прераства в национална, а не само за предприятия от ТИЗ.
Именно огромният успех на първите срещи с работодателите от ТИЗ е поводът за създаването на Индустриалната карта на България – платформата Industria.bg. Един от въпросите, на които картата отговаря е в кой регион какви кадри има и дава възможност на търсещите работа да намерят по-добра реализация. Освен да помогне за решаването на проблемите с недостига на персонал, проектът се очаква да повдигне отново темата за индустриалната кариера в България и за възможностите за развитие и добър живот, която тя реално дава.
Петров заяви, че неоправдано се твърди, че в България индустрията работи със забавени темпове, а значимо производство няма, тъй като в последните години индустриалните производства в страната показват ръст, износът също. Само първите 750 производствени предприятия, включени в новосъздадената Индустриална карта, имат годишни приходи за 2015 година от 38 милиарда лева, според отчетите от Търговския регистър, и в тях работят 225 хиляди души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар