Translate

понеделник, 24 април 2017 г.

Данни и факти за ваксините



Имунизация на деца:
- Всяко дете заслужава равна възможност да води здравословен живот и ваксинацията е една от основните стъпки за това.
- Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск от развитие на усложнения или дори фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксина. Ваксините, включени в имунизационния календар на всяка държава, дават възможно най-добрата защита на децата и то, когато най-много се нуждаят от нея.
- Блокирайки по-нататъшното разпространение на болестта, ваксинираните деца помагат в защитата и на децата около тях. Това включва братя и сестри, които са твърде млади, за да бъдат ваксинирани, съученици със специални здравни нужди и възрастните баби и дядовци.
- Имунизирайки децата срещу хепатит В през първата им година на живот и срещу HPV в ранните юношески години, ще ги предпазим от бъдещо развитието на някои онкологични заболявания.
- Имунизирайки децата срещу патогени, причиняващи пневмония, помагаме да се намали употребата на антибиотици и по този начин намаляваме и заплахата от развитие на антимикробна резистентност.
- Новата препоръчителна ротавирусна ваксина, която стартира в началото на 2017 г., осигурява безплатно ваксиниране на всички деца от 6-седмична до горна възраст, съгласно кратката характеристика на ваксината с цел да намали значително честотата на острите гастроентерити при кърмачетата.
Имунизация на подрастващи:
- Ваксинирането не е само за деца. Реимунизациите и HPV ваксината продължават в юношеството и защитават децата и в бъдеще.
- Имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш може да намалее с течение на времето и реимунизации с комбинираната ваксина (дифтерия / тетанус / коклюш) е  необходимо да се поставя по време на юношеството и отново в зряла възраст.
- Ранното юношество (9-13-годишна възраст) е препоръчителното време за прилагане на ваксина срещу човешки папиломавирус (HPV), което помага за предпазване от рак на шийката на матката и други свързани с HPV заболявания. HPV е широко разпространен вирус, предаван по полов път, а ракът на маточната шийка е водеща причина за смърт сред жените. HPV ваксината, приложена преди първата сексуална активност на човек, е първата стъпка в цялостната профилактика на рака на маточната шийка.
- Юношеството е времето, в което може да наваксате с всички ваксини срещу болестите, които са опасни за всяка възраст, в това число морбили, рубеола, тетанус, дифтерия и менингит. Жените трябва да са особено запознати с риска от заразяване с рубеола на нероденото дете и да са сигурни, че ще получат ваксина срещу рубеола, преди да забременеят.
Имунизация на възрастни:
- Ваксините предлагат защита за всички възрасти. Посредством  ваксинациите  защитавате себе си и околните от развитие на сериозни и потенциално фатални заболявания.
- Много хора, без да го осъзнават, са податливи на морбили и други заболявания, предотвратими от ваксини. Имунизационните календари са се разширили с течение на времето и на много от възрастните не са били предлагани наличните днес ваксини.
- Действието на някои от ваксините отслабва с течение на времето. Реимунизациите за дифтерия и тетанус в зряла възраст са необходими за осигуряване на защита през целия живот.
- Няколко ваксини се препоръчват за групи с особено висок риск поради тяхната възраст, професия, начин на живот или здравословен статус. Това включва ваксинация срещу грип, коклюш и тетанус за бременни жени; ваксинация срещу грип и в някои страни херпес Зостер за възрастни пациенти; ваксинация срещу хепатит В и менингококи за здравни работници, изложени на риск от заразяване.
- Здрави възрастни, носители на заболявания, могат да ги предадат на други по-податливи лица като бебета, имунокомпрометирани хора и възрастни над 65 години, като по този начин ги излагат на особено висок риск от усложнения.
- Ако не сме напълно имунизирани по действащия имунизационен календар или не сме сигурни в имунизационния си статус, трябва да се посъветваме с нашия лекар за това кои са подходящите ваксини.
Имунизация на здравни работници:
- Посредством имунизацията, здравните работници защитават не само себе си, но и своите пациенти.
- Здравните работници са изложени на риск от заразяване с болести, които могат да предадат на пациентите си. Световната здравна организация съветва всички заети в здравния сектор:
Да бъдат напълно имунизирани срещу морбили, рубеола и полиомиелит;
Да получават годишна ваксина срещу сезонния грип;
Да правят реимунизация за дифтерия на всеки 10 години;
Да се ваксинират срещу хепатит B и менингококови бактерии, в случаи че са изложени на подобни.
- Посредством редовна ваксинация, здравните работници демонстрират на своите пациенти колко е важно да си ваксиниран.
- Отношението на изпълнителя на здравни услуги към ваксинацията оказва силно влияние върху вземането на решения от пациента/родителя. Лекарите, медицинските сестри и акушерките играят жизненоважна роля в съветването на пациентите си за ползата и важността на ваксините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар