четвъртък, 6 април 2017 г.

Пием по-скъпо кафе, заради рекордно слабите реколтиВ цял свят, вкл. и у нас се наблюдава увеличение в цената на някои от основните марки кафе. В основата на поскъпването е цената на суровината и тенденцията се очаква да продължи.
С над 50% е поскъпнало зеленото кафе или суровината за най-разпространения в България сорт кафе – Робуста. За същия период (01.03.2016 – 01.03.2017г.) цената на зеленото кафе сорт Арабика се е увеличила с над 26%.
Основната причина за това са рекордно слаби реколти в няколко от най-големите страни производителки, следствие от сериозни глобални изменения в климата. Наблюдава се затопляне на климата точно в регионите, в които се отглежда кафе или в така наречения „Кафеен пояс“ – между тропика на Рака и тропика на Козирога.
Тези територии, които са подходящи за отглеждане на кафе са сравнително тесни, а е необходима и надморска височина от около 600 –  2200 м за Арабика и 0 – 800 м за Робуста. Това осигурява необходимите на кафето горещи дни и хладни нощи. С промяната на климата, обаче, нощите се затоплят и това стеснява площите, подходящи за отглеждане на кафе.
Според анализаторите на сектора с изменението на климата ще трябва да се изменят и областите, в които се отглежда кафе като в момента се правят инвестиции да се създаде добив доста по-далеч от Екватора. Дали ще са успешни тези начинания и кога, все още не е сигурно.
Поради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия – най-големият производител и износител на кафе в света, се изправи пред необходимостта да внася кафе, за да задоволи вътрешното си търсене. Това обаче доведе до протести на производителите и засега вносът е спрян. Заради сушата в районите, където се отглежда кафе в Бразилия, реколтата от сорта Робуста е малка. Явлението не е от скоро и вече е увредило голяма част от кафените дървета в региона. Голяма част от фермерите се опасяват за препитанието си и вече са подменили кафените растения с пиперови, което прави бъдещето на сорта още по-неясно.
Покачват се и цените на Робуста кафето във Виетнам – другият голям производител и достигат рекордни нива от 5 години насам. Във Виетнам се изменя продължителността и интензитета на дъждовния сезон и се очакват с 20% по-малки добиви. Обикновено дъждовният сезон в страната свършва в началото на м.октомври, сега продължава до декември. Проблем там са и застаряващите кафени дървета, но ако сезоните продължат да вредят на реколтата, фермерите ще се преориентират и няма да ги подменят с кафе. Обилните дъждове и наводнения са влошили качеството и на добитата вече реколта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар