четвъртък, 13 април 2017 г.

Безплатни УНГ прегледи в УМБАЛ „Софиямед“Алергията заема 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб.
Между 30 – 40% от европейците са алергични. През последните 20 години те са се увеличили двойно. 15 – 20% от тях имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. Едно от най-често срещаните заболявания дължащо се на алергия през пролетния сезон е т.нар. сенна хрема, известна с медицинското названиe алергичен ринит.
Според д-р Иван Йорданов, началник отделение по УНГ в болницат алергичният ринит може да започне като сезонно заболяване, но когато не се лекува правилно може да се превърне и в целогодишно. Ето защо важна е правилната диагностика от специалист, за да се установи дали наистина се касае за алергичен ринит и пациентът да е убеден в лечението с антихистаминови препарати или кортикостероиди, и да го проведе за по-продължително време, за да може симптоматиката да отшуми.
Когато тези стъпки биват пренебрегнати може да има усложнения – хипертрофия на носните лигавици, която може да доведе до образуването на носни полипи, инфекцията може да стигне до белите дробове и да причини асма.
Във връзка със зачестяването на симптомите от алергични ринити през настоящия пролетен сезон УНГ специалистите от „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи. Те ще се проведат на 18, 19 и 20-ти април от 12:00 до 14:00ч. с предварително записване на тел. 0895 555 443.

Няма коментари:

Публикуване на коментар