Translate

вторник, 11 април 2017 г.

Българин стана „Фотограф на годината“ в международен конкурс



Генчо Петков получи най-много точки от потребителите и журито на онлайн конкурса VIPA 2016



Той надви силната конкуренцията на 592 участници от цял свят, за които гласуваха десетки хиляди потребители и престижно 9-членно международно жури. И получи голямата награда „Фотограф на годината“ (Статуетката „Златен Voubs“ и премия от 5 000 евро)  в първото издание на Voubs International Photography Awards 2016.

Благодаря ви за това невероятно признание! Щастлив съм, че творбите ми бяха оценени така високо, както от журито, така и от потребителите на платформата“, каза Петков.*

След 8 месеца и 2 етапа на гласуване, бяха официално връчени наградите и на най-добрите кадри в отделните категории на конкурса. Първо място в категорията „Снимки от България“ получи Веселин Атанасов с красив кадър на Ахтополския фар. Чекът със сумата от 2000 евро му беше връчена от алпиниста и Мъж на годината Боян Петров.
Първото място в категория „Мода“ отиде в Словакия при рекламния фотограф Мартин Кристинек, а наградата му беше връчена от Мис България Елена Тихомирова. Призът в „Архитектура“ отиде при Сара Калдуел от Нова Зеландия. За да връчи наградата бе поканен зам. ректорът на УАСГ доц. д-р. инж. Борис Цанков, който сподели, че снимките по прекрасен начин въплъщават истината, че „архитектурата е застинала музика“. Специално за церемонията от Бангладеш пристигна фотографът Танвер Хасан Рохан, който беше награден в категория „Репортаж“ от известния фотограф Евгени Димитров. Шеф Андре Токев връчи чека на румънеца Михай Пенгюс за „вкусната“ творба „Сандвич с бекон“, а журналистът Георги Тошев награди португалката Сандра Вентура в категория „Хора“.

Водещи на церемонията бяха певицата Мариана Попова и актьорът Симеон Лютаков, който освен актьор, е и запален фотограф. Сред специалните гости на вечерта бяха актрисата Стефани Кочева, певиците Мария Грънчарова и Поли Паскова, журналисти, представители на посолства и членове на Асоциацията на професионалните фотографи у нас.

Изложбата с най-добрите фотографии от шестте категории на Voubs International Photography Awards 2016 ще може да бъде видяна до 17 април във VIVACOM Art Hall.
-------

* Генчо Петков е от Велико Търново. Преподавател е по дигитална фотография във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, артист на Световната федерация за фотографско изкуство (AFIAP) и съосновател на Асоциацията на рекламните фотографи в България. Негови творби са представяни в над 20 държави, между които Германия, Франция, Швейцария, Италия, САЩ, Мексико, Индия, Китай и Ливан.



Няма коментари:

Публикуване на коментар