Translate

сряда, 22 март 2017 г.

Писатели и актьори призоваха за навременно лечение на хората с възпалителни автоимунни заболявания



Гергана Турийска
По данни на СЗО над 275 000 души у нас страдат от възпалителни автоимунни заболявания, като голяма част дори не са диагностицирани и не се лекуват.
На специално събитие актьорите Стефания Колева, Теодора Духовникoва и Ники Станоев представиха разкази на тема „Пробуждане“ по време на специално издание на "Пощенска кутия за приказки“*. Популярният литературен формат, в който всеки месец любители на късия разказ изпращат своите произведения по зададена тема, посвети мартенското си издание на популяризиране на
сайта www.probudise.bg** Онлайн порталът за най-честите автоимунни заболявания, сред които псориазис, ревматоиден артрит, болест на Крон и улцерозен колит, събира полезна информация, подготвена от български лекари и пациенти, за да помогне на болните да се „пробудят“ за пълноценен живот.
Поп певицата Тони представи новата си песен „Пробуждане“ посветена на кампанията. А писателката Гери Турийска, която е създател на „Пощенска кутия за приказки“, прочете поздравителни адреси от д-р Илко Семерджиев, министъра на здравеопазването и от министъра на културата Рашко Младенов.
Инициаторът за създаването на онлайн портала www.probudise.bg Владимир Томов, основател на фондация „В помощ на здравето“ и председател на Алианса на хората с редки заболявания, сподели, че заболяванията, за които дава информация интернет платформата, са изключително тежки, инвалидизиращи и диагностицирането им понякога отнема над 10 години. Той подчерта, че текстовете на сайта са писани от специалисти, както и от самите пациенти, които най-добре знаят какви са основните проблеми, свързани със заболяването им.
Младият гастроентеролог, Д-р Радослав Наков сподели, че мисията на www.probudise.bg е да скъси дистанцията между лекарите и пациенти, което е осъществено благодарение на успешното сътрудничество между лекари, здравни  журналисти и хора с опит в комуникациите.
На нас, лекарите, ни е много лесно да говорим за дадено заболяване помежду си. Но понякога изпитваме трудност да обясним на езика на пациента неговите проблеми. Tук информацията е изпипана от медицинска гледна точка и същевременно е разбираеми за хора без медицинско образование. Абсолютно всеки човек може да разбере какво представляват автоимунните възпалителни заболявания и как се лекуват, защото и термините са обяснени с нормални, разбираеми думи. А това беше и общата ни цел – да сме полезни на максимален брой хора,“ поясни д-р Наков.
В подкрепа на каузата  свои нови парчета и популярни кавъри представиха рокаджиите от Der Hunds.
Част от приходите на специалното издание „Пробуждане“ на „Пощенска кутия за приказки“ ще бъдат дарени за рехабилитация на деца с ревматоиден артрит.
--------
www.probudise.bg ** - Мисията на сайта е хората със заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, улцерозен колит и други автоимунни заболявания да могат да намерят проверена и актуална информация на едно място. В онлайн портала всеки може да открие полезни съвети от водещи специалисти, новини, видео материали и лични истории на хора, които са успели да се справят със заболяванията си. 
„Пощенска кутия за приказки“* - Литературният проект стартира през 2010г. Всеки месец любители на късия разказ изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се селектират и прочитат на живо. С текст може да участва всеки, като единственото изискване към авторите е да се вместят в три страници.




Няма коментари:

Публикуване на коментар