понеделник, 27 март 2017 г.

Хан Крум ПобедоносецътНа 13 април се навършват 1203 години от смъртта на хан Крум. Специално в навечерието на годишнината издателство „Милениум“ тиражира историческото разследване „Хан Крум Победоносецът“ на Веселин Игнатов. Книгата събира всичко за живота и светлата диря на един от най-величавите и най-отчетливо запечатаните в съзнанието на всеки българин наши владетели.
С историческото си разследване Игнатов няма за цел да руши митове, нито да преобръща представи. Фактите и изворите, цитирани от автора, доказват, че закони в страната ни е имало дълго преди Крум, а големият принос на държавника всъщност е именно на бойното поле. Затова и книгата е насочена единствено към преодоляване на историческите неточности и е посветена на опита да се въздаде заслуженото признание на един от най-успешните ни във военно отношение владетели. Авторът отговаря на въпросите: какво означава името на хана, кое е най-забележителното у него, но и кои са неговите недостатъци. Анализира мистерията около смъртта му и размишлява къде може да е гробът му.
Изяснява най-важното за неговия род, управление, лични и държавнически амбиции, крахове и успехи. Подчертава фундаменталните му приноси за българското. Рисува епохалните му битки - такива, каквито са били. Вглежда се в символиката на легендарната чаша, направена от главата на император Никифор I Геник.
Оценката на историка е недвусмислена: „От водача винаги се очаква много. От хан Крум българските хора, обстоятелствата, самият той на 24-26 юли 811 г., изискват всичко: да опази, събере, обедини, насърчи, увлече, организира за решителен отпор люде от „всякоя възраст, класа, пол, занятье“, които са накрая на силите, не очакват нищо добро и не вярват да е възможен обрат, убягва им смисълът на самото съществуване.
Да вдигнеш своя народ на „свещена война“, да мотивираш, удържиш, привлечеш и поведеш васалите, съюзници, наемници, когато си бит и земята ти е поругана – мисия свръх-човешка! Осенен с истинско озарение, хан Крум преборва съвсем резонната безнадеждност, ревизира себе си, надмогва потреса, преодолява собствената потиснатост, мобилизира се и повежда с епичен размах на борба, отчаяна, дръзка, съдбовна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар