Translate

сряда, 22 март 2017 г.

Жените определят балансирания горчиво-сладък привкус на пивото като най-решаващ при закупуването на бира



Това показва интердисциплинарно изследване, посветено на бирените предпочитания на дамите от началото на тази година. Проучването с фокус групи сред жени на възраст между 19 и 50 години е публикувано в международното издание на Института за наука и технология на храните на Великобритания. То откроява вкуса като определящ  за потреблението сред още 5 основни фактора: цвят, стил, опаковка, бранд и технология на производство.
Според изследването дамите най-вече харесват светлото пиво, в което слабо горчивият и балансиран вкус се съчетава с фин хмелов аромат. Той се дължи на специални сортове хмел с ниско съдържание на алфа-горчиви киселини. Обичайно светлите лагер бири са със златист цвят, кристална бистрота и балансирана газировка. Те съдържат 92% вода, алкохолното им съдържание е между 4–5% обемни градуса алкохол, 0,3% протеини, 0,2% фибри, 0% мазнини и около 40-43 калории на 100 милилитра.
Въпреки че хмелът е уникалната за пивото съставка, силно охмелените бири с изразени горчиви нотки не са харесвани от нежния пол, независимо от факта, че  горчивите вещества на хмела съдържат редица полезни съставки като феноли, флавоноиди и изофлавоноиди, уточняват авторите на изследването. Извън предпочитанията на жените остават и бирите с плътен вкус, стаут бирите с дълбок, тъмен цвят, вкус на препечен малц и по-високо алкохолно съдържание, тъмните и мътните нефилтрирани бири, които по-скоро представляват интерес за мъжете и за бираджиите, които обичат да експериментират.
Данните от това и редица други проучвания сочат, че обичайно жените консумират два пъти по-рядко пиво отколкото мъжете именно заради по-горчивия вкус на кехлибарената напитка. У нас дамите не правят изключение от тази тенденция. Според данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ) през 2015 г. жените  са консумирали бира 3 пъти месечно, а мъжете – 9 пъти, докато  през 2016 г. българките са пили бира пет пъти месечно, а мъжете – 12 пъти. Най-често пиво са консумирали дамите на възраст между 30-39 години - 8 пъти на месец. През миналата година най-активните любителки на пивото са от Русе, където честотата на консумация на бира от нежния пол е 9 пъти месечно. В същото време всяка пета българка счита, че бирата е подходящото за нея питие, а всяка четвърта – че при умерена консумация пивото е част от здравословния стил на живот. По данни на СПБ у нас консумацията на лагер традиционно заема около 95% от пазара на бира в страната.


Няма коментари:

Публикуване на коментар