понеделник, 27 март 2017 г.

В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда приложиха иновативна за България микрохирургия при глаукомаМикроимплантите спестяват на пациентите дълга и тежка операция с множество постоперативни рискове

Микроимпланти за лечение на глаукома бяха поставени на трима пациенти в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.
Всяка от трите интервенции бе с продължителност средно по 10 минути. Целта на оперативната процедура е постигане на вътреочно налягане от 13-15 мм живачен стълб - граници, в които зрението не е застрашено от загуба и допълнително влошаване.
Самите импланти са с размер 6 мм и се слагат безкръвно под локална упойка, без нужда от големи разрези и поставяне на конци. Операцията се извършва с много малък разрез от 1 – 1.2 мм, през който се поставя наподобяващият тръбичка имплант, който освобождава течността, причина за повишеното вътреочно налягане.
„Микроимплантите и тази хирургична техника дават възможност на пациентите за адекватно и сигурно овладяване на високите нива на вътреочно налягане чрез интервенция, която и много кратка и не носи рисковете на до този момент извършваните глаукомни операции. Пациентите ще престоят в болницата 1 денонощие, след което ще бъдат изписани и ще могат да се върнат към обичайните си занимания. Радвам се, че сравнително бързо и в България вече разполагаме с тези иновативни”, разказва д-р Алек Топов, началник на отделението по Офталмология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.
По думите му всеки човек над 35 години е необходимо да си прави профилактичен преглед при офталмолог с измерване на вътреочното налягане. Глаукомата е едно от най-коварните заболявания, характеризиращо се с прогресивно и необратимо отслабване на зрението поради увреждане на очния нерв от високото очно налягане. Половината от заболелите не знаят за болестта си и се обръщат към специалист, когато зрението им вече е сериозно нарушено.
Съвременното лечение в начален стадий на болестта предлага възможност за овладяване на състоянието и добро качество на живота при активно проследяване на пациентите с глаукома на всеки три месеца.
Стандартно операциите на глаукома се извършват с голяма продължителност и рискове от постоперативни усложнения като хипотония, кръвоизливи, отоци на роговицата и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар