понеделник, 13 март 2017 г.

Професията „Приложен програмист“ влиза в професионалните гимназии от есентаДо момента 19 училища са заявили желание да обучават приложни програмисти
От следващата учебна година започва обучението по новата професия „Приложен програмист“. Тя беше включена в списъка на професиите за професионално образование и обучение през декември 2016.
В процес на подготовка е държавният образователен стандарт за обучение по тази професия, в чието разработване участва бизнесът.
В пълния курс на обучение ще бъдат включени около 400 ученици. Още поне 200 средношколци ще имат възможността да усвоят програмирането в извънкласни форми. Предвижда се те да работят по тригодишни програми.
Това ще стане на базата на споразумение от декември миналата година, подписано от Министерството на образованието и науката и четирите асоциации в ИТ сектора.
„Вие сте хората, от които очаквам да запалят децата, че това е кариера, която си струва“, подчерта пред представители на бизнеса министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.
До момента 19 училища са заявили желание да обучават приложни програмисти, очакват се още заявки. Сред желаещите има три професионални гимназии в столицата, две в Пловдив, по една във Варна, Враца, Русе, Габрово, Пазарджик , Монтана, Плевен, Сливен, Шумен, Стара Загора, Сопот, Своге, Самоков и Копривщица.
Част от училищата имат готовност да предложат дуално обучение. Техните ученици от 11 клас ще имат обучение в реална работна среда във фирми-партньори 2 дни в седмицата, а в 12 клас – три дни. Ще получават заплати.
Тригодишното извънкласно обучение пък ще бъде предложено на всички училища, в които има ученици с интерес към програмирането. За тези курсове МОН ще отделя 250 000 лева годишно по нова национална програма „Обучение за ИТ кариера“, която се разработва в момента.


economy.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар