Translate

четвъртък, 30 март 2017 г.

Прекомерната консумация на наситени мастни киселини увеличава риска от коронарни сърдечни заболявания


Проф. Божидар Попов

Те трябва да се заменят с ненаситени мазнини, пълнозърнести въглехидрати или растителни протеини, като част от ефективен превантивен подход, са основните изводи и препоръки от обстойно проучване на изследователи от Харвардски университет*.
Данните от него показват, че по-високият прием на основни наситени мастни киселини (лауринова, миристинова, палмитинова и стеаринова), намиращи се в твърдите сирена, пълномасленото мляко, маслото, говеждото месо, шоколада и палмовото масло, е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Ненаситените или т.нар. „есенциални“ (незаменими) мазнини следва да бъдат част от всекидневното меню, като добро количество Омега 3 и Омега 6 може да бъде отткрито в някои растителни масла (рапично олио, ленено масло), продуктите за мазане (базирани на растителни масла, като например новото поколение трапезни маргарини), семена, ядки и мазни риби.
Според учените от Университета Харвард, заместването на 1% от дневния енергиен прием от комбинираната група на тези основни наситени мастни киселини с еквивалентна енергия от полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини, пълнозърнести въглехидрати или растителни протеини, е установено, че намалява риска от коронарно сърдечно заболяване с 6-8%.
Те съветват хората да се фокусират върху цялостната здравословна диета, отколкото върху отделни хранителни съставки, защото хранителните модели могат да предскажат риск от сърдечни заболявания. Те обясняват, че фокусирането върху наситените мастни киселини може да доведе до диета, която постига една цел - ниско съдържание на наситени мазнини, но не успява да посрещне друга, свързана с висок прием на рафинирани въглехидрати.
В тази връзка проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика, коментира:
Традиционно ние консумираме повече продукти, богати на наситени мазнини и приемаме по-малко количество плодове и зеленчуци, фибри и риба. Тези наши хранителни навици са сред основните фактори за сърдечно-съдовите заболявания, които са на първо място като причина за смърт. Замяната на наситените мастни киселини с поли- и мононенаситени такива е в съответствие и с националните препоръки за хранене, които ние като професионалисти сме разработили за подобряване на здравния статус на българите. Намаленият енергиен прием на наситени мазнини в полза на растителни мазнини води до по-балансиран и здравословен хранителен режим.
-----------------
*Проучването е публикувано от BMJ.
**По данни на Световна здравна организация - Non Communicable diseases, Country Profiles 2014.

Няма коментари:

Публикуване на коментар